Let op! Geld lenen kost geld
Offerte aanvragen

Om gratis een offerte te ontvangen, klik hier.

Bouw ik schadevrije jaren op met een leaseauto?

Een auto moet altijd verzekerd zijn met minimaal een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). De premie daalt over de jaren naarmate u schadevrij rijdt. Bij een eigen auto bouwt u schadevrije jaren op waardoor u minder premie gaat betalen. Bij een leaseauto bouwt u normaal gesproken geen schadevrije jaren op. Dit komt doordat de auto officieel van de leasemaatschappij is en zij de auto ook verzekeren. De jaren die u schadevrij rijdt kunt u daardoor niet zomaar gebruiken wanneer u een eigen auto gaat rijden en verzekeren.

Leaseverklaring

Wilt u na de leaseperiode weer een eigen auto gaan rijden, dan kunt u bij de leasemaatschappij nagaan of u de schadevrije jaren toch mee kunt nemen voor uw verzekering. Hiervoor vraagt u aan het einde van het leasecontract een leaseverklaring op bij de leasemaatschappij. In deze verklaring staat dat u schadevrij gereden heeft. Niet alle verzekeraars accepteren dit om uw premie te verlagen, maar sommige doen dit wel. Het is de moeite waard om dit te onderzoeken wanneer u van plan bent om na het contract een eigen auto te gaan rijden.

Negatieve jaren met leaseauto

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u juist wel schade heeft gehad met uw leaseauto. Die schadegevallen worden geregistreerd. Komt u hierdoor onder de 0, dan kunnen verzekeraars dit zien. Dit kan betekenen dat u niet zomaar meer een verzekering kunt krijgen. De zogenaamde malusregistratie geeft dan namelijk aan dat u veel schadeclaims heeft gehad. In dat geval moet u op zoek naar een verzekeraar die een bredere acceptatie kent, ook met een malusregistratie.