Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Heeft vervroegd aflossen invloed op het maandbedrag van de lening?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Heeft vervroegd aflossen invloed op het maandbedrag van de lening?

Wilt u het bedrag dat u maandelijks voor uw lening betaalt, verlagen? Als u dit wilt doen door vervroegd af te lossen, zal dat geen effect hebben op de hoogte van uw maandelijkse aflossing. Hier leest u waarom dat niet het geval is.

De samenstelling van het maandelijkse aflossingsbedrag

Een van de kenmerken van een persoonlijk krediet is dat u gedurende de hele looptijd een vast maandbedrag betaalt. Dat betekent dat u, ongeacht de looptijd, vooraf altijd weet wat u de overeengekomen periode van bijvoorbeeld 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar, maandelijks moet voldoen. Dit vaste maandbedrag bestaat uit twee delen. Een deel is aflossing en een deel is rente. Het bedrag dat u aan rente betaalt, is berekend op een rentepercentage dat bij aanvang van de lening vaststaat.

De verhouding tussen aflossing en rente

Bij aanvang van de lening bestaat een groot deel van de kosten binnen het vaste maandbedrag uit rente en een klein deel uit aflossing over het geleende bedrag. Naarmate u meer aflost, daalt ook het bedrag dat u aan rente moet betalen over het openstaande leenbedrag. Dit bedrag wordt immers lager omdat u maandelijks aflost. Daardoor is de ruimte die u binnen het vaste maandbedrag voor daadwerkelijke aflossing heeft, steeds groter en heeft u op deze manier aan het eind van de termijn de lening volledig afgelost.

Wat verandert er aan uw lening als u vervroegd aflost?

Het is helaas niet mogelijk om met vervroegd aflossen uw vaste maandbedrag te verlagen. Dit is eenvoudigweg niet toegestaan binnen deze vorm van lenen. Maar er is wel een andere wijziging mogelijk. U vermindert met een vervroegde aflossing in een keer uw leenbedrag aanzienlijk, waarbij het maandbedrag gelijk blijft. De rente die u vervolgens over dat resterende leenbedrag betaalt, wordt dus ook lager. Het gevolg hiervan is dat u nog meer ruimte binnen uw vaste maandbedrag heeft om af te lossen. Het aflossen gaat dus eigenlijk sneller dan wat u bij het bepalen van de originele looptijd voor ogen had. En dat houdt in dat u weliswaar niet de hoogte van de maandelijkse termijnen kunt wijzigen, maar wel een kortere looptijd voor uw lening krijgt.

Zijn er kosten verbonden aan het vervroegd aflossen?

Wilt u uw lening vervroegd aflossen dan kan dat boetevrij. Dit maakt het voor u wellicht nog aantrekkelijker om vervroegde aflossing te overwegen als u een financiƫle meevaller heeft. Wilt u vooraf weten wat vervroegde aflossing betekent voor de looptijd van uw huidige lening dan kunt u hiervoor uiteraard een berekening aanvragen. Op deze manier kunt u inschatten of het inderdaad de moeite waard is om dit extra bedrag te gebruiken voor vervroegde aflossing.

Zijn er alternatieven voor vervroegd aflossen?

Zeker bij langlopende leningen, die u al een aantal jaren geleden heeft afgesloten, kan het interessant zijn om eens in de zoveel tijd eens kritisch te kijken naar de condities waartegen de lening afgesloten is. Dat heeft dan voornamelijk te maken met de rente waartegen u de lening in het verleden heeft gesloten. In veel gevallen is deze hoger dan de huidige tarieven. Het kan daarom de moeite waard zijn om niet alleen uw bestaande lening (deels) vervroegd af te lossen, maar ook om het resterende leenbedrag over te sluiten. In dat geval profiteert u van een lager leenbedrag, een actuele, lage rente en een looptijd die past bij uw huidige situatie. Houd er wel rekening mee dat deze leningaanvraag opnieuw beoordeeld en geaccepteerd moet worden op basis van uw huidige situatie.

Ontdek uw voordeel bij vervroegd aflossen

Informeer bij Ambtenarenlening naar de mogelijkheden om uw bestaande lening vervroegd af te lossen en/of over te sluiten. Met een vrijblijvende offerte weet u snel waar u aan toe bent.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening