Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Hoe wordt de maandprijs van een private leaseauto bepaald?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Hoe wordt de maandprijs van een private leaseauto bepaald?

Hoeveel u maandelijks betaalt voor uw private leaseauto is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en uitvoering van de auto, de duur van het leasecontract en het aantal kilometers.

De keuze van de auto

Welke auto u kiest bepaalt voor een groot deel wat het leasebedrag wordt. U geeft aan welk merk en welke uitvoering u wilt en welke extra opties en diensten u wenst, zoals winterbanden, een extra verzekering voor inzittenden of vervangend vervoer in het buitenland. Bij de keuze van de auto heeft de cataloguswaarde een grote invloed op de maandtermijn. Zo hangt er aan een Kia Picanto een ander prijskaartje dan aan een Peugeot 2008.

Kilometers

Gaat u 10.000 kilometer per jaar rijden of komt u meer in de buurt van de 30.000 kilometer? Hoe meer kilometers u in het contract op laat nemen, hoe hoger uw maandtermijn. Hierbij is het belangrijk een goede schatting te maken. U betaalt namelijk extra voor meerkilometers. Deze kilometers zijn vaak duurder dan de kilometers in het leasecontract. Tegelijk is het ook niet slim om een te hoog aantal kilometers te kiezen, want kilometers die u niet gebruikt, worden vaak niet vergoed. U betaalt dan eigenlijk te veel. Bekijk hiervoor ook goed de voorwaarden van uw leasemaatschappij.

Looptijd van het contract

Bij private lease kunt u kiezen uit verschillende leaseperioden. Wilt u 2, 3 of zelfs 5 jaar gaan leasen? Hoe langer de duur van het leasecontract, hoe lager de maandprijs. Dat betekent wel dat u er al die maanden aan vast zit en tussentijds opzeggen niet altijd mogelijk is. Wilt u eerder van het contract af door bijvoorbeeld een verhuizing of echtscheiding, dan betaalt u vaak een afkoopprijs over de resterende maanden. Tussen de 35 en 50 procent van de totale resterende kosten is hierin gebruikelijk. Wilt u maar een korte periode leasen, dan is er ook nog de mogelijkheid voor shortlease.

Overige kosten

De leaseprijs bestaat verder uit de benodigde verzekeringen, belastingen, afschrijving, onderhoud en reparaties. U betaalt hier een vast bedrag voor. Vallen het onderhoud en de reparaties tegen, dan is dat voor risico van de leasemaatschappij.

Tussentijdse prijswijziging

Zolang het leasecontract nog niet getekend is, mag de leasemaatschappij de leaseprijs nog wijzigen als de catalogusprijs van de auto tussentijds omhoog is gegaan of als de belastingen zijn verhoogd. Na ondertekening van het contract, heeft u nog 14 dagen bedenktijd om van het contract af te zien. Daarna mag de leasemaatschappij de maandprijs alleen nog aanpassen bij verhoging van de belastingen, zoals de motorrijtuigenbelasting, btw of assurantiebelasting. Dit geldt alleen voor de eerste drie maanden na ingang van het contract. Een uitzondering geldt wanneer u over een langere periode meer kilometers rijdt. De leasemaatschappij mag deze kilometers in de leaseprijs verrekenen of het contract aanpassen naar een hogere kilometerbundel. Zie ook ‘Kan de maandelijkse leaseprijs veranderen tijdens de leaseperiode?

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening