Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Hoe wordt de rente berekend voor mijn lening?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Hoe wordt de rente berekend voor mijn lening?

Iedere lening heeft een ander rentepercentage. Dit komt doordat kredietverstrekkers de rente van uw lening zelf uitrekenen. De rente van uw lening wordt bepaald door de marktrente, de hoogte van het leenbedrag, het onderpand, uw risicoprofiel en een eventuele overlijdensrisicoverzekering.

De marktrente

De marktrente is de rente die kredietverstrekkers zelf moeten betalen. Is de marktrente hoog, dan zijn kredietverstrekkers meer geld kwijt aan de rente. Daarom wordt de rente op uw lening vanzelf ook hoger.

De zogeheten Euribor tarieven dienen als maatstaf voor de marktrente. De Euribor tarieven zijn de tarieven waartegen Europese banken elkaar leningen verstrekken. De Euribor tarieven worden dagelijks bepaald. Gaan de tarieven omhoog, dan stijgt de marktrente. Hierdoor stijgt ook de rente van uw lening.

De hoogte van het leenbedrag

Naast de marktrente, bepaalt ook uw leenbedrag hoe hoog uw rente wordt. Hoe meer geld u leent, des te lager de rente wordt. Dit komt doordat banken eenmalige kosten moeten maken bij het verstrekken van een lening. Deze kosten zijn voor alle leningen hetzelfde. Als consument die de lening afsluit, moet u de kosten aan de bank terugbetalen. Leent u veel geld, dan betaalt u meer rente. Daarom heeft de bank de eenmalige kosten sneller terug. Om u te compenseren, krijgt u op een grotere lening een lager rentepercentage.

Het onderpand

Heeft u een onderpand voor uw lening? Dan heeft de bank meer zekerheid en profiteert u van een lagere rente. Leent u geld om een huis te kopen, dan is dit huis het onderpand. Bij een persoonlijke lening heeft u geen onderpand. Daarom is de rente van deze leningen hoger dan de rente van een hypotheek.

Uw risicoprofiel

Uw risicoprofiel bestaat uit zaken als leeftijd, inkomen, woon- en gezinssituatie, kredietverleden en uitstaande leningen. Heeft u een hoger risicoprofiel, dan is de kans dat u de lening niet kunt terugbetalen groter. De bank dekt dit af met een hogere rente. Uw kredietverstrekker loopt immers een groter risico. Uiteraard kan het ook voorkomen dat u geen lening kunt afsluiten, omdat het risico voor de bank te groot is.

Overlijdensrisicoverzekering

Tot slot heeft een overlijdensrisicoverzekering een (kleine) invloed op de hoogte van de rente. Heeft u een overlijdensrisicoverzekering, dan komt de rente te vervallen als u als kredietnemer overlijdt. Hierdoor is de rente op uw lening wel iets hoger.

Ambtenaar?

Bent u ambtenaar of werkt uw partner in de publieke sector, dan krijgt u de laagste rente bij Ambtenarenlening. Ambtenaren kunnen voordeliger geld lenen dan de gemiddelde lener, omdat zij de beste betalers zijn. Dit belonen banken met de laagste rente.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening