Hoeveel kost een lening? - Ambtenarenlening

“Let op! Geld lenen kost geld”. Deze waarschuwing krijgt u altijd als u een lening afsluit. Zelfs als u alleen informatie zoekt over leningen. Dit is niet voor niets. Veel mensen vergeten namelijk dat het altijd geld kost om geld te lenen.

Op deze pagina leest u meer over de kosten van een lening.

De rente

Sluit u een lening af, dan betaalt u altijd rente over het bedrag dat u leent. De rente van een lening wordt altijd uitgedrukt in een percentage, bijvoorbeeld 3,9 procent. Sluit u een persoonlijke lening af van 10.000 euro met een rente van 3,9 procent, dan betaalt u 390 euro aan rente.

Sluit u een doorlopend krediet af? Dan kunt u naar behoefte geld opnemen, tot een bepaalde kredietlimiet. U betaalt in dit geval niet rente over uw kredietlimiet, maar over het bedrag dat u inderdaad opneemt. Sluit u bijvoorbeeld een lening af met een kredietlimiet van 15.000 euro met een rente van 4 procent en neemt u 5.000 euro op? Dan betaalt u 4 procent over 5.000 euro, dus 200 euro rente.

Goed om te weten: een persoonlijke lening heeft een vaste rente. Dit percentage verandert niet gedurende de looptijd van uw lening. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente. Deze kan hoger of lager worden gedurende de looptijd van uw lening. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

De maandelijkse aflossing

Een ander onderdeel van de kosten van een lening, is de maandelijkse aflossing. U moet uw lening namelijk wel iedere maand voor een deel terugbetalen. Welke maandelijkse aflossing u moet betalen, is afhankelijk van het bedrag dat u leent, de looptijd van de lening en de voorwaarden van de lening. U weet vooraf precies welke maandelijkse aflossing uw krediet heeft. Hier kunt u vervolgens de gehele looptijd van de lening rekening mee houden.

Advies over leningen

U betaalt geen administratiekosten als u een lening afsluit. Maar vraagt u advies voor het afsluiten van uw lening, dan kan het zijn dat u hier wel voor moet betalen. Neemt u telefonisch contact op met een kredietverstrekker voor advies, dan worden hier doorgaans geen kosten voor berekend. Maakt u een afspraak met een expert om diverse leningen met elkaar te vergelijken, dan betaalt u hier wel voor.

Wilt u advies over leningen? Dan is het verstandig om eerst te controleren wat dit advies u gaat kosten. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

De kosten van uw lening berekenen

Het lijkt misschien lastig om de totale kosten van uw lening te berekenen, maar in feite is dit helemaal niet zo moeilijk. Er zijn namelijk diverse online tools die u kunnen helpen uw totale leenkosten te berekenen. U vult in welk bedrag u wilt lenen, welke rente u moet betalen en wat de looptijd van de lening is. De tool berekent vervolgens de kosten.

Als u een lening afsluit, krijgt u altijd een overzicht met de kosten. U weet dus precies waar u aan toe bent.