Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Hypotheek verhogen voor verbouwing: Een verstandige keuze?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
 • Geld lenen tegen de laagste rente
 • U kunt altijd boetevrij aflossen
 • Snel en eenvoudig geregeld

Hypotheek verhogen voor verbouwing: Een verstandige keuze?

Het verhogen van een hypotheek voor een verbouwing is een optie die veel huiseigenaren overwegen. Het biedt de mogelijkheid om het huis te verbeteren en de waarde ervan te verhogen zonder direct over contant geld te beschikken. Echter, er zijn ook andere opties die mogelijk aantrekkelijker zijn, zoals het afsluiten van een Ambtenarenlening. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het verhogen van een hypotheek voor een verbouwing en waarom een Ambtenarenlening een betere keuze kan zijn.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Wanneer je je huis wilt verbouwen, zoals het renoveren van de keuken, het plaatsen van een dakkapel, of het aanleggen van een tuin, kan het nodig zijn om extra financiële middelen te vinden. Eén van de manieren om dit te doen, is door je bestaande hypotheek te verhogen. Dit betekent dat je meer geld leent op basis van de waarde van je woning.

Hoe werkt het?

Het verhogen van je hypotheek is in feite het afsluiten van een tweede hypotheek of het verhogen van de huidige hypotheek. Dit proces omvat het herwaarderen van je huis om te bepalen hoeveel eigen vermogen je hebt. Vervolgens kun je op basis van dat eigen vermogen extra geld lenen.

Voordelen

 1. Lage rente: Hypotheekrentes zijn vaak lager dan die van persoonlijke leningen of creditcards, wat kan leiden tot lagere maandelijkse betalingen.
 2. Langere looptijd: Omdat hypotheken doorgaans lange looptijden hebben, kan het maandelijkse bedrag dat je terugbetaalt lager zijn.
 3. Waardevermeerdering: Verbeteringen aan je huis kunnen de waarde ervan verhogen, wat voordelig kan zijn als je het huis later wilt verkopen.

Nadelen

 1. Kosten: Het verhogen van je hypotheek brengt extra kosten met zich mee, zoals notaris- en taxatiekosten.
 2. Complex proces: Het aanvragen van een hypotheekverhoging kan een tijdrovend en complex proces zijn, met veel papierwerk en kredietwaardigheidscontroles.
 3. Meer schulden: Door je hypotheek te verhogen, vergroot je je totale schuld, wat risico’s met zich meebrengt als je inkomen daalt of als de woningmarkt inzakt.

Ambtenarenlening: Een aantrekkelijk alternatief

Voor ambtenaren is er een andere aantrekkelijke optie om een verbouwing te financieren: de Ambtenarenlening. Deze speciale lening is beschikbaar voor mensen die werkzaam zijn in de publieke sector, zoals bij de overheid, in het onderwijs of bij de politie. De Ambtenarenlening biedt vaak gunstigere voorwaarden dan reguliere leningen of het verhogen van een hypotheek.

Voordelen van een Ambtenarenlening

 1. Lage rente: Ambtenarenleningen hebben doorgaans lagere rentetarieven vanwege de stabiele inkomenspositie van ambtenaren. Dit kan leiden tot aanzienlijk lagere maandelijkse betalingen in vergelijking met een hypotheekverhoging.
 2. Geen bijkomende kosten: In tegenstelling tot het verhogen van een hypotheek, brengt een Ambtenarenlening geen notaris- of taxatiekosten met zich mee, waardoor het een goedkopere optie is.
 3. Flexibele voorwaarden: Ambtenarenleningen bieden vaak flexibele aflossingsmogelijkheden en gunstige voorwaarden die zijn afgestemd op de behoeften van de lener.
 4. Snelle goedkeuring: Het proces om een Ambtenarenlening goedgekeurd te krijgen, is meestal sneller en eenvoudiger dan het verhogen van een hypotheek, omdat er minder papierwerk en minder strenge kredietcontroles bij komen kijken.

Waarom kiezen voor een Ambtenarenlening?

Voor ambtenaren is een Ambtenarenlening vaak een betere keuze dan het verhogen van de hypotheek om verschillende redenen. De lagere rente en het ontbreken van extra kosten maken het een kosteneffectieve oplossing. Bovendien biedt de flexibiliteit van de lening betere aanpassingsmogelijkheden aan de financiële situatie van de lener, wat vooral nuttig is bij onverwachte uitgaven of veranderingen in het inkomen.

Vergelijking: Hypotheek verhogen versus Ambtenarenlening

Kosten

Bij het verhogen van een hypotheek moet je rekening houden met bijkomende kosten zoals notaris- en taxatiekosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Een Ambtenarenlening daarentegen heeft meestal geen dergelijke kosten, waardoor het een goedkopere optie is.

Rente

Hoewel hypotheekrentes over het algemeen laag zijn, zijn de rentetarieven voor Ambtenarenleningen vaak nog lager, wat leidt tot lagere totale kosten over de looptijd van de lening.

Flexibiliteit

Een Ambtenarenlening biedt meer flexibiliteit in aflossingstermijnen en voorwaarden, wat het makkelijker maakt om de lening af te stemmen op je financiële situatie. Dit is meestal niet het geval bij het verhogen van een hypotheek, waar de voorwaarden vaak minder flexibel zijn.

Proces

Het aanvraagproces voor een Ambtenarenlening is doorgaans eenvoudiger en sneller dan het proces voor het verhogen van een hypotheek. Dit betekent minder stress en een snellere toegang tot de benodigde financiële middelen.

Conclusie

Hoewel het verhogen van je hypotheek een optie kan zijn om een verbouwing te financieren, brengt het ook extra kosten, een complex proces en een hogere totale schuld met zich mee. Voor ambtenaren is een Ambtenarenlening vaak een aantrekkelijker alternatief. De lagere rente, het ontbreken van bijkomende kosten en de flexibele voorwaarden maken het een verstandige keuze.

Daarom is het voor ambtenaren waarschijnlijk een veel beter idee om te kiezen voor een Ambtenarenlening in plaats van hun hypotheek te verhogen voor een verbouwing. Het biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook meer gemoedsrust en flexibiliteit.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening