Is de rente aftrekbaar bij een persoonlijke lening? - Ambtenarenlening

Bij een hypotheek profiteert u altijd van hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat u de rente die u over uw hypotheek heeft betaald, van uw inkomstenbelasting af kunt trekken. Dit biedt u een fiscaal- en dus een financieel voordeel. Ook de rente van een persoonlijke lening kan aftrekbaar zijn.

Het fiscale voordeel van een persoonlijke lening

Als u uw persoonlijke lening heeft afgesloten om in uw koopwoning te investeren, kunt u de betaalde rente aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor worden de kosten van uw lening aanzienlijk lager. Veel mensen kiezen voor een persoonlijke lening vanwege het fiscale voordeel dat deze lening biedt. Daarnaast biedt een persoonlijke lening zekerheid en duidelijkheid. De lening heeft namelijk een vaste looptijd, een vaste maandelijkse aflossing en een vaste rente.

Voorwaarden voor renteaftrek

Om de rente op uw persoonlijk af te kunnen trekken, gelden een aantal voorwaarden.

  • U profiteert alleen van renteaftrek als het bedrag dat u leent, tot de eigenwoningschuld behoort. Dit betekent dat u het geld dat u leent, in uw koopwoning moet steken. U gebruikt het geld bijvoorbeeld om uw verbouwing te financieren, een nieuwe keuken te plaatsen of nieuwe kozijnen te kopen. Steekt u het geleende geld niet in uw koopwoning? Dan is de rente die u over uw lening betaalt helaas niet aftrekbaar. Koopt u bijvoorbeeld een auto van uw lening, dan kunt u de betaalde rente niet van uw inkomstenbelasting aftrekken.
  • U moet het geleende bedrag in maximaal 30 jaar aflossen, volgens het door de kredietverstrekker voorgestelde schema. Om de betaalde rente van uw persoonlijke lening van de inkomstenbelasting af te trekken, moet u zich houden aan de terugbetalingsvoorwaarden in uw kredietovereenkomst.

Is de rente aftrekbaar bij een doorlopend krediet?

De rente van een doorlopend krediet is niet aftrekbaar. Dit betekent dat u de rente die u over uw doorlopend krediet betaald heeft, niet van uw inkomstenbelasting kunt halen. Ook als u een doorlopend krediet afsluit om uw woning te verbouwen of te verbeteren, is de rente niet aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor het WOZ-krediet.

Wilt u geld lenen om uw woning te verbouwen of te verbeteren? Dan kunt u beter een persoonlijke lening afsluiten dan een doorlopend krediet of een WOZ-krediet. Bij een persoonlijke lening profiteert u namelijk van fiscaal voordeel in de vorm van renteaftrek, bij het doorlopend krediet en het WOZ-krediet is dit niet het geval.