Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Is een lening fiscaal aftrekbaar?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Is een lening fiscaal aftrekbaar?

Heeft u een lening afgesloten? Dan kan het zo zijn dat uw lening fiscaal aftrekbaar is. Dit is echter niet bij alle leningen het geval.

Vroeger en nu

Tot 2001 was de rente op een lening altijd fiscaal aftrekbaar. Nu is de rente op een lening alleen aftrekbaar als u de lening heeft afgesloten met het doel uw eigen woning te financieren. Is het bestedingsdoel van uw lening inderdaad uw eigen woning, dan gelden er nog aanvullende regels en voorwaarden.

Voorwaarden

De rente op uw lening is alleen fiscaal aftrekbaar als u deze heeft afgesloten voor een van de volgende doeleinden:

  • De aankoop van een eigen woning.
  • Het bekostigen van een verbouwing.
  • Het bekostigen van onderhoudswerkzaamheden.
  • De afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming.
  • Het bekostigen van de eenmalige financieringskosten van uw eigen huis.

Let op: heeft u een lening afgesloten om meubels te kopen? Dan is de rente van deze lening niet fiscaal aftrekbaar. Heeft u extra hypotheek afgesloten om nieuwe meubels te kopen, dan is alleen het gedeelte voor uw eigenwoningschuld fiscaal aftrekbaar. De rente over het geld dat u heeft geleend om nieuwe meubels te kopen, kunt u niet aftrekken.

Bijzondere regels

De Belastingdienst heeft enkele bijzondere regels opgesteld met betrekking tot de renteaftrek. Heeft u uw huis bijvoorbeeld na 28 oktober 2012 en voor 1 januari 2018 verkocht en heeft u een restschuld overgehouden aan de verkoop? Dan kunt u voor dit bedrag nog maximaal 15 jaar de rente aftrekken. U vindt alle regels op de website van de Belastingdienst.

Maximaal 30 jaar

Is uw lening fiscaal aftrekbaar? Dan mag u de rente van deze lening maximaal 30 jaar aftrekken. Heeft u de lening voor 1 januari 2001 afgesloten, dan gaat de termijn van 30 jaar in op 1 januari 2001.

Verhoogt u uw hypotheek of lening? Dan gaat er een nieuwe periode van 30 jaar in voor het extra bedrag dat u leent. Dit betekent dat u de rente van het extra bedrag dat u leent, nog maximaal 30 jaar af mag trekken. Ook als u uw lening oversluit en hierbij het bedrag van uw lening verhoogt, geldt deze regel.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening