Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Is een lening voor een verbouwing aftrekbaar van de belasting?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
 • Geld lenen tegen de laagste rente
 • U kunt altijd boetevrij aflossen
 • Snel en eenvoudig geregeld

Is een lening voor een verbouwing aftrekbaar van de belasting?

Het onderwerp van de belastingaftrekbaarheid van leningen voor een verbouwing is complex en hangt af van verschillende factoren, zoals het type lening, de bestemming van de verbouwing en de specifieke belastingregels in uw land. In Nederland zijn er bepaalde voorwaarden waaronder de rente van een lening voor een verbouwing aftrekbaar is van de belasting. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de belangrijkste aspecten en voorwaarden.

 1. Hypotheekrenteaftrek

In Nederland is hypotheekrenteaftrek een belastingvoordeel waarbij de rente die u betaalt over een lening voor de aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning aftrekbaar is van uw belastbaar inkomen. Dit geldt onder specifieke voorwaarden.

Voorwaarden voor Hypotheekrenteaftrek

 • Eigen Woning: De woning moet uw hoofdverblijf zijn, dus geen tweede woning of vakantiehuis.
 • Lening Doel: De lening moet gebruikt worden voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Dit betekent dat de verbouwing moet bijdragen aan de waarde of het comfort van de woning.
 • Aftrekperiode: De hypotheekrenteaftrek geldt maximaal 30 jaar voor leningen afgesloten na 1 januari 2013.
 • Annuïtaire of Lineaire Aflossing: Voor leningen afgesloten na 1 januari 2013, moet de lening annuïtair of lineair worden afgelost om in aanmerking te komen voor renteaftrek.
 1. Soorten Leningen voor Verbouwing

2.1. Tweede Hypotheek

Een tweede hypotheek is een lening die bovenop uw bestaande hypotheek komt en vaak wordt gebruikt voor grote verbouwingen. De rente van een tweede hypotheek kan aftrekbaar zijn als deze voldoet aan de voorwaarden van de hypotheekrenteaftrek.

 • Voorbeeld: U heeft een bestaande hypotheek van €200.000 en sluit een tweede hypotheek af van €50.000 voor een verbouwing. De rente over de tweede hypotheek kan aftrekbaar zijn als de lening aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet.

2.2. Persoonlijke Lening

Een persoonlijke lening voor een verbouwing kan ook in aanmerking komen voor renteaftrek, mits de lening voldoet aan de hypotheekrenteaftrekvoorwaarden.

 • Voorbeeld: U leent €20.000 via een persoonlijke lening voor het plaatsen van een nieuwe keuken. Als deze lening wordt gebruikt voor de verbetering van uw eigen woning, kan de rente aftrekbaar zijn.

2.3. Doorlopend Krediet

Een doorlopend krediet biedt flexibele opnamemogelijkheden, maar de rente is meestal niet aftrekbaar, zelfs niet als het krediet wordt gebruikt voor een verbouwing van de eigen woning. Dit komt omdat een doorlopend krediet geen vaste looptijd heeft en niet voldoet aan de voorwaarden van annuïtair of lineair aflossen.

 1. Specifieke Verbouwingen en Aftrekbaarheid

Niet alle verbouwingen komen automatisch in aanmerking voor renteaftrek. Hieronder enkele voorbeelden:

3.1. Verbetering en Onderhoud

 • Keukenrenovatie: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor het vernieuwen van de keuken.
 • Badkamerverbouwing: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor het vernieuwen van de badkamer.
 • Dakrenovatie: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor het vervangen of renoveren van het dak.

3.2. Uitbreiding van de Woning

 • Aanbouw of Uitbouw: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor het bouwen van een aanbouw of uitbouw die de woonruimte vergroot.
 • Dakkapel: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor het plaatsen van een dakkapel.

3.3. Energiebesparende Maatregelen

 • Isolatie: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor isolatiewerkzaamheden, zoals dak-, muur-, of vloerisolatie.
 • Zonnepanelen: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
 • Warmtepomp: De rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp.
 1. Aftrekbaarheid in de Praktijk

4.1. Administratie

Om de rente van een verbouwingslening af te trekken, moet u de juiste administratie bijhouden:

 • Facturen en Bonnen: Bewaar alle facturen en bonnen van de verbouwing om aan te tonen dat de lening daadwerkelijk voor de verbetering van de woning is gebruikt.
 • Leningovereenkomst: Zorg ervoor dat de leningovereenkomst duidelijk vermeldt dat de lening is afgesloten voor de verbouwing van uw eigen woning.
 • Aflossingsschema: Bewaar een overzicht van de aflossingen om aan te tonen dat de lening annuïtair of lineair wordt afgelost, indien van toepassing.

4.2. Aangifte Inkomstenbelasting

Tijdens uw jaarlijkse belastingaangifte kunt u de betaalde hypotheekrente opvoeren als aftrekpost. U vult de rente en kosten van de verbouwingslening in bij de rubriek “Hypotheek en andere leningen voor de eigen woning” in de aangifte inkomstenbelasting.

 1. Speciale Regelingen en Subsidies

Naast de aftrekbaarheid van rente zijn er ook speciale regelingen en subsidies beschikbaar voor bepaalde soorten verbouwingen, met name energiebesparende maatregelen. Enkele voorbeelden:

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): Subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen, en zonneboilers.
 • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH): Subsidie voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie.
 1. Belangrijke Overwegingen en Tips

6.1. Advies Inwinnen

Het kan nuttig zijn om financieel of belastingadvies in te winnen om zeker te weten dat u alle mogelijkheden benut en de juiste stappen onderneemt om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

6.2. Realistisch Budgetteren

Stel een realistisch budget op voor de verbouwing en de financiering ervan. Overweeg of u de maandelijkse aflossingen kunt dragen, zelfs als de rente aftrekbaar is.

6.3. Veranderingen in Wetgeving

Blijf op de hoogte van mogelijke veranderingen in de belastingwetgeving die van invloed kunnen zijn op de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Beleidswijzigingen kunnen van jaar tot jaar plaatsvinden en invloed hebben op uw financiële planning.

Conclusie

Geld lenen voor een verbouwing kan in veel gevallen fiscaal voordelig zijn dankzij de hypotheekrenteaftrek, mits de lening voldoet aan de specifieke voorwaarden. Het is belangrijk om zorgvuldig de juiste financieringsvorm te kiezen en de administratie op orde te houden om optimaal te profiteren van de belastingvoordelen. Door goed geïnformeerd te zijn en eventueel professioneel advies in te winnen, kunt u de beste beslissing nemen voor uw financiële situatie en uw verbouwingsplannen realiseren.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening