Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Is een lening voor een verbouwing aftrekbaar van de belasting?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Is een lening voor een verbouwing aftrekbaar van de belasting?

Een verbouwing kan een flinke investering zijn, en veel huiseigenaren overwegen een lening om de kosten te dekken. Een vraag die daarbij vaak naar voren komt is: Is een lening voor een verbouwing aftrekbaar van de belasting? Het antwoord is ja, maar onder specifieke voorwaarden. In dit artikel leggen we uit in welke gevallen een lening voor een verbouwing aftrekbaar is en welke regels daarbij gelden.

Voorwaarden voor belastingaftrek

In Nederland is de rente op een lening die je afsluit voor een verbouwing van je woning in veel gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Deze belastingaftrek valt onder de hypotheekrenteaftrek, een regeling die bedoeld is om het eigenwoningbezit te stimuleren. Maar niet elke lening en niet elke verbouwing komt automatisch in aanmerking voor belastingaftrek. Er zijn enkele belangrijke voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

1. De woning moet je hoofdverblijf zijn

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet de woning waarvoor je de lening gebruikt, je hoofdverblijf zijn. Dit betekent dat je er zelf woont en het niet gaat om een tweede huis, vakantiewoning of een beleggingspand. Als je de lening gebruikt voor een verbouwing aan een tweede huis, kun je de rente hierop niet aftrekken van de belasting.

2. De lening moet worden gebruikt voor een “kwalificerende” verbouwing

Niet elke verbouwing of aanpassing aan je woning valt onder de regels voor hypotheekrenteaftrek. De lening is alleen aftrekbaar als de verbouwing leidt tot een verbetering of onderhoud van je woning. Denk hierbij aan:

  • Uitbreidingen zoals een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel.
  • Onderhoudswerkzaamheden zoals het vernieuwen van het dak of het vervangen van kozijnen.
  • Energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp.

Verbouwingen die het woongenot verbeteren en de waarde van je woning verhogen, vallen meestal onder de regeling. Luxe aanpassingen, zoals een zwembad in de tuin, kunnen echter minder vaak voor aftrek in aanmerking komen.

3. De lening moet een hypothecaire lening zijn

Een andere voorwaarde is dat de lening voor de verbouwing een hypothecaire lening moet zijn of als lening wordt afgesloten bij een erkende kredietverstrekker. Dit betekent dat je de lening afsluit in de vorm van een hypotheek of een andere leenvorm waarbij de woning als onderpand dient. Dit kan bijvoorbeeld een tweede hypotheek zijn, speciaal voor de verbouwing.

Persoonlijke leningen of doorlopende kredieten komen niet altijd in aanmerking voor renteaftrek, zelfs als je ze gebruikt voor een verbouwing. Het is belangrijk om dit na te vragen bij je kredietverstrekker of financieel adviseur.

4. Je moet de lening aflossen

Om de rente op de lening voor je verbouwing te kunnen aftrekken, moet je de lening binnen 30 jaar volledig aflossen. Daarnaast moet je deze lening afsluiten in de vorm van een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Bij deze leenvormen betaal je maandelijks een bedrag aan rente en aflossing, waardoor de lening uiteindelijk volledig wordt afgelost binnen de gestelde termijn.

Hoe werkt de belastingaftrek?

De rente die je betaalt over de lening voor je verbouwing kun je aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1 (inkomen uit werk en woning). Dit verlaagt je belastinggrondslag, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Hoeveel voordeel je precies hebt van de hypotheekrenteaftrek hangt af van je inkomen en de belastingschijf waarin je valt.

In 2024 is de maximale renteaftrek nog 43%. Dit betekent dat als je in de hoogste belastingschijf valt, je 43% van de betaalde rente kunt terugkrijgen via de belasting. Voor lagere inkomens kan het voordeel lager uitvallen, afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt.

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

Hoewel de rente op een lening voor een verbouwing onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar is, geldt dat niet voor alle kosten. Kosten zoals afsluitprovisie, notariskosten en taxatiekosten zijn doorgaans niet aftrekbaar, tenzij ze specifiek zijn verbonden aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Deze kosten moet je zelf betalen en kun je niet opvoeren als aftrekpost bij je belastingaangifte.

Energiebesparende maatregelen en subsidies

Voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, kan een lening voor energiebesparende maatregelen niet alleen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, maar ook voor speciale subsidies en leningen. Denk aan de Energiebespaarlening, een speciale lening voor energiebesparende aanpassingen. Naast belastingvoordeel zijn er vaak lokale subsidies beschikbaar voor energiebesparende verbouwingen.

Conclusie

Ja, het is mogelijk om de rente op een lening voor een verbouwing af te trekken van de belasting, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. De woning moet je hoofdverblijf zijn, de lening moet worden gebruikt voor een kwalificerende verbouwing, en het moet gaan om een hypothecaire lening met een aflossingsverplichting. Door deze belastingaftrek kun je de kosten van een verbouwing aanzienlijk verlagen, wat het financieel aantrekkelijker maakt om je woning te verbeteren of te verduurzamen. Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur om zeker te weten dat jouw lening in aanmerking komt voor aftrek.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2025, Ambtenarenlening