Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Is geld lenen wel slim?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Is geld lenen wel slim?

Heeft u op korte of lange termijn extra geld nodig? Dan kunt u ervoor kiezen een lening af te sluiten. Dit is tegenwoordig zo gebeurd. U vult uw gegevens in, geeft aan hoeveel u wilt lenen en u heeft het geld in een mum van tijd op uw rekening.

Geld lenen is misschien wel gemakkelijk, maar is het ook slim? In onderstaande alinea’s leest u niet alleen de voor- en nadelen van een lening, maar ook wanneer u beter geen lening af kunt sluiten. Tot slot geven we tips om verantwoord geld te lenen.

De voordelen van een lening

Een lening heeft verschillende voordelen. Ten eerste kunt u financiële problemen voorkomen door een lening af te sluiten. Krijgt u bijvoorbeeld onverwacht een hoge rekening en heeft u net al uw salaris uitgegeven? Dan kan een lening uitkomst bieden om te voorkomen dat die onverwachte rekening een schuld wordt.

Daarnaast kan een lening u helpen een grote aankoop te doen. Wilt u bijvoorbeeld een auto kopen, maar heeft u niet voldoende spaargeld? Dan kunt u een lening afsluiten om de auto aan te schaffen. Ook als u uw huis wilt verbouwen of een andere grote investering wilt doen, kan een lening u helpen.

Tot slot kunt u een lening afsluiten om een nieuwe stap te nemen in uw leven. Denk hierbij aan het kopen van een huis of het volgen van een studie. Door een lening af te sluiten, kunt u uw leven positief veranderen. En betaalt u de lening door de jaren heen netjes terug, dan is hier helemaal niets mis mee.

De nadelen van een lening

Een lening heeft ook nadelen. Het belangrijkste nadeel van een lening, is dat het altijd geld kost. U betaalt namelijk rente over het bedrag dat u leent. Hoe hoger het rentepercentage van de lening, des te hoger de kosten. Geen enkele lening is gratis: het is belangrijk hier rekening mee te houden.

Daarnaast zit u langere tijd aan een lening vast, zeker als u veel geld leent. Koopt u bijvoorbeeld een nieuwe auto met een lening? Dan bent u deze de komende jaren aan het terugbetalen, ook als de auto allang niet nieuw meer is.

Tot slot kunt u financiële problemen juist erger maken door een lening af te sluiten. Soms lost een lening een financieel probleem op, maar een lening geeft altijd een nieuwe schuld die terugbetaald moet worden. Daarom beoordelen kredietverstrekkers uw financiële en persoonlijke situatie voordat u een lening kunt afsluiten, zodat u geen onverantwoorde lening afsluit en onnodig in de financiële problemen komt.

Wanneer geen lening afsluiten?

Bedenk vooraf goed of u de lening echt nodig heeft. Een lening brengt altijd een schuld met zich mee die terugbetaald moet worden. Met de huidige lage rente lijkt een lening erg aantrekkelijk, maar het kost u hoe dan ook geld.

U kunt nooit zomaar een lening afsluiten. Banken hebben een zorgplicht. Dat betekent dat zij moeten voorkomen dat u in de financiële problemen komt. De bank zal nooit een lening verstrekken als er twijfels zijn of u de lening wel op tijd kunt terug betalen. De bank wil immers zelf ook niet in de problemen komen en het geld weer van u terugzien. De bank draagt er dan ook zorg voor dat uw lening verantwoord is in uw situatie.

Heeft u een tijdelijk contract, dan is het afsluiten van een lening een stuk lastiger. De bank wil namelijk zekerheid over uw inkomen. Dit zijn zaken die de bank kan controleren. Maar wilt u binnenkort kinderen of een woning gaan kopen, dan weet de bank daar niets van. Net als uw lening zijn kinderen een behoorlijke kostenpost. Heeft u een koopwoning op het oog, dan kunt u met een lening minder hypotheek krijgen dan zonder lening. De hypotheekverstrekker neemt namelijk ook andere leningen in de berekening van uw maximale hypotheek mee. Hoe meer verplichtingen u heeft, hoe minder er over blijft voor een hypotheek. De geldverstrekker is verplicht hiervoor uw registraties bij BKR te checken. Naast de beoordeling van de bank, is het dus verstandig ook zelf na te denken over uw toekomstplannen voordat u een lening afsluit.

Tips om verantwoord geld te lenen

Wilt u toch geld lenen? Doe dit dan op een verantwoorde manier. Wij geven u graag tips om verantwoord geld te lenen:

  • Leen alleen het geld dat u echt nodig heeft. Het is onnodig te veel te lenen, want dit kost u alleen maar meer geld. Wel kan een net iets hogere lening soms toch goedkoper uitvallen als u daarmee net in een lager rentetarief valt. Banken werken namelijk met rentestaffels.
  • Vergelijk leningen met elkaar. Zo vindt u de beste en goedkoopste lening.
  • Lees de voorwaarden van een lening altijd door, voor u de overeenkomst tekent.
  • Sluit alleen een lening af als u zowel nu als in de toekomst aan de betalingsverplichting van het krediet kunt voldoen.

Goedkoper lenen als (semi)ambtenaar?

Niemand betaalt graag te veel. Daarom is het goed om te weten dat u in bepaalde situaties goedkoper kunt lenen dan anderen. Bent u bijvoorbeeld ambtenaar of werkt uw partner in de publieke sector, dan leent u bij Ambtenarenlening tegen de laagste rente van Nederland. Een vrijblijvende offerte geeft u gelijk inzicht in uw mogelijkheden.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening