Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Is het slim om extra af te lossen op mijn lening nu de rente stijgt?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Is het slim om extra af te lossen op mijn lening nu de rente stijgt?

Lange tijd waren de rentes bij persoonlijke leningen historisch laag, maar er is geen garantie dat dit in de toekomst zo blijft. Is het verstandig om extra af lossen op een lening en zijn er nog andere mogelijkheden? Hieronder leest u alles over extra aflossen op leningen en wat verstandig kan zijn in uw persoonlijke situatie.

De voorwaarden van de lening

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening worden een aantal zaken vastgesteld. Zo wordt er bepaald welk bedrag u leent, hoeveel rente u hierover betaalt en hoeveel u dus maandelijks terug dient te betalen. Ook wordt er vastgelegd of u boetevrij kunt aflossen en zo ja, hoeveel er boetevrij afgelost kan worden. In de meeste gevallen kunt u de volledige lening boetevrij aflossen.

Aflossen of sparen: wat is verstandiger?

Houdt u na het afbetalen van de lening en het betalen van andere maandelijkse lasten geld over? Dan kunt u dit geld op uw spaarrekening zetten of het geld gebruiken om extra af te lossen op uw lening. Welke van de twee opties verstandiger is, hangt af van uw situatie. Is de rente over uw lening hoger dan uw spaarrente? Dan kan het interessant zijn om boetevrij extra af te lossen. De spaarrente ligt bij de meeste banken rond het nulpunt en dus profiteert u niet of nauwelijks van extra geld op uw spaarrekening. Door extra af te lossen bespaart u op toekomstige rentekosten en zo profiteert u dus meer.

Zorg voor een ruime buffer

Hoewel het spaargeld op uw spaarrekening weinig oplevert qua spaarrente, betekent dat niet dat u al uw geld moet gebruiken om extra af te lossen. Het is belangrijk om een buffer te hebben voor onvoorziene kosten. Zo kan uw auto het ineens begeven of kan uw wasmachine stukgaan. Het repareren of vervangen kan een flink bedrag kosten en dan komt deze buffer van pas. Zonder een buffer komt u in de problemen en moet u eventueel een nieuwe lening afsluiten of uw huidige lening verhogen. Omdat de rente nu veel hoger staat is dat ongunstig.

Hoe bereken ik mijn buffer?

Met de BufferBerekenaar van het Nibud berekent u hoeveel geld er als buffer aangeraden wordt in uw persoonlijke situatie. U vult verschillende persoonlijke gegevens in om erachter te komen wat een verstandig bufferbedrag in uw situatie is. U vult bijvoorbeeld in of u alleen woont of samenwoont, of u een huur- of koopwoning heeft en wat uw netto inkomsten per maand zijn. Een goede buffer kan geldproblemen voorkomen en zorgt ervoor dat u bij onvoorziene kosten geen lening met een hoge rente af hoeft te sluiten.

Is het verstandig om mijn lening(en) over te sluiten?

Of het verstandig is om één of meerdere leningen over te sluiten, hangt af van uw situatie. Bekijk per lening hoe hoog de rente is die u hier over betaalt en of dit voordeliger kan bij een andere verstrekker. Als u ergens anders een lagere rente betaalt, kan het verstandig zijn om één of meerdere leningen over te sluiten en eventueel samen te voegen. Zeker wanneer u een vaste rente voor de gehele looptijd krijgt, biedt dit zekerheid met de stijgende rentes.

Lening oversluiten naar een Ambtenarenlening

Werkt u als ambtenaar bij een overheidsinstantie of semioverheidsinstantie of werkt uw partner als ambtenaar? Dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een Ambtenarenlening, waarbij u tegen een uitzonderlijk lage rente kunt lenen. Ambtenarenleningen kunnen ten alle tijden boetevrij afgelost worden. In veel gevallen is het gunstig om een bestaande lening over te sluiten naar een ambtenarenlening, zodat u van een lager rentepercentage profiteert. Ook is het mogelijk om meerdere leningen samen te voegen tot een Ambtenarenlening.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening