Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Is lease ook een lening?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Is lease ook een lening?

Leasen in plaats van kopen wordt steeds populairder. Dat is onder andere te zien aan de grote toename van private lease. Hierbij huurt u voor langere tijd een auto van de leasemaatschappij voor een vast bedrag per maand. Hoewel lease geen lening is, heeft een (private) leasecontract wel invloed op uw mogelijkheden voor het afsluiten van een lening.

Registratie bij BKR

Een private leasecontract is geen lening. Wel gaat u net als bij een lening een langdurige financiële verplichting aan. Daarom wordt een private leasecontract, net als een persoonlijke lening en hypotheek gezien als een vorm van krediet en geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie.

Invloed op uw leenmogelijkheden

Wanneer u een auto leaset als particulier of zzp’er, kan dit grote invloed hebben op uw mogelijkheden voor het afsluiten van een lening of hypotheek. BKR registreert namelijk 65 procent van het totale leasebedrag als krediet onder de code OA (Operationele Autolease). Het betreft hier de financiële component van uw private leasecontract*. Bedraagt uw maandelijks leasebedrag €250 bij een contract van 48 maanden, dan bedraagt het totale leasebedrag €12.000. Bij BKR wordt uw leasecontract dan geregistreerd voor 65 procent x €12.000 = €7.800. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op het maximale bedrag dat u kunt lenen.

Uw leaseauto kan op die manier een struikelblok vormen bij het afsluiten van een lening. Hoe meer verplichtingen u heeft, hoe minder er over blijft voor een lening. Een BKR-toetsing is onderdeel van de standaard procedure bij een kredietaanvraag. De kredietverstrekker neemt de betaalverplichting voor uw auto mee in de berekening van uw maximale leencapaciteit. Hoeveel u nog mag lenen, bepaalt uw kredietverstrekker op basis van wettelijke richtlijnen voor verantwoorde kredietverstrekking.

Kortom lease is geen lening, maar wordt voor het aangaan van een eventuele nieuwe lening wel meegenomen als verplichting en heeft daarmee invloed op uw mogelijkheden voor een lening.

*De overige 35 procent van een private leasecontract bestaat uit servicekosten van de leasemaatschappij. Deze kosten zijn voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen.

Geld lenen bij Ambtenarenlening

Hoewel een leaseauto invloed heeft op uw leenmogelijkheden, kunt u alsnog een lening afsluiten als uw financiële situatie dat toelaat. Als ambtenaar betaalt u bij Ambtenarenlening de laagste rente van Nederland. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor de mogelijkheden.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening