Let op! Geld lenen kost geld
Offerte aanvragen

Om gratis een offerte te ontvangen, klik hier.

Kan ik als particulier een auto leasen?

Bij het leasen van een auto denken mensen vaak aan bedrijven of zzp’ers. Maar u kunt ook als particulier een auto leasen. Dit heet private lease en is erg in opkomst. U leaset dan een auto voor uw eigen gebruik. Bent u toevallig ook zzp’er? Dan kunt u zakelijke kilometers gewoon afschrijven met 0,19 cent per kilometer.

Voordelen private lease

Een groot voordeel van privé of private lease ten opzichte van een auto van de zaak, is dat u niet extra betaalt voor eigen kilometers. Wanneer u zakelijk leaset betaalt u voor elke privé kilometer extra kosten. Nu is dit niet het geval, omdat de auto al privé wordt geleased. Kilometers die u zakelijk rijdt kunt u aftrekken van de belasting, mits het voor een eigen onderneming is. Omdat u de auto leaset als particulier hoeft u de auto ook niet in te leveren wanneer u van werkgever verandert.

Daarnaast heeft private lease voordelen ten opzichte van een eigen auto. Zo rijdt u altijd een nieuwe auto tegen een vast bedrag per maand. Alleen de brandstof en eventuele boetes betaalt u nog zelf. Onverwachte reparatiekosten en kosten voor onderhoud zijn in het maandelijks maandbedrag verwerkt. U heeft dus nooit een onverwachte grote kostenpost. Vallen de reparatiekosten hoger uit dan door de leasemaatschappij in het leasebedrag ingeschat, dan is dat het risico voor de leasemaatschappij.

Wel moet u er bij private lease rekening mee houden dat uw leasecontract ook wordt geregistreerd bij BKR. Dit kan invloed hebben op een eventuele lening of hypotheek die u in de toekomst af wilt sluiten.

Liever een auto in eigendom?

Naast voordelen heeft private lease ook nadelen. Wegen die voor u zwaarder en kiest u liever voor een auto in eigendom? U kunt de aanschaf van een auto financieren met een lening. Bent u ambtenaar of werkt uw partner in de publieke sector, dan sluit u bij Ambtenarenlening een lening af tegen de laagste rente van Nederland.