Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Kan ik geld lenen met een WIA-uitkering?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Kan ik geld lenen met een WIA-uitkering?

Om een lening af te kunnen sluiten, is het belangrijk dat u een inkomen heeft. Dat kan een inkomen uit loondienst zijn, maar werkt u niet meer dan geldt pensioen of een uitkering als inkomen. Een inkomen uit vaste dienst biedt de beste mogelijkheden voor een lening, maar ook als u met pensioen bent of een (WIA-) uitkering ontvangt kunt u geld lenen.

Continuïteit en stabiliteit

Belangrijke criteria bij het beoordelen van uw inkomen voor het afsluiten van een lening zijn de continuïteit en stabiliteit van het inkomen. Bent u in loondienst en heeft u een vast contract, dan beschouwt de bank dat als een continu en stabiel inkomen. Bij een tijdelijke baan zijn de continuïteit en stabiliteit een stuk onzekerder. Een WIA-uitkering ligt weliswaar lager dan het inkomen dat u als werkende verdiende, maar wordt door banken wel als een stabiel inkomen beschouwd.

WGA-uitkering of IVA-uitkering

Bent u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan ontvangt u een WIA-uitkering. De WIA bestaat uit twee soorten uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. Welke uitkering u krijgt, hangt af van de mate waarin u na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt bent. Bent u tussen de 35 en 80 procent arbeidsongeschikt, dan ontvangt u een WGA-uitkering. Bent u meer dan 80 procent afgekeurd of kunt u helemaal niet meer werken, dan ontvangt u een IVA-uitkering.

Geld lenen met een WIA-uitkering

Hoe de bank uw inkomen uit een WIA-uitkering beoordeelt verschilt per aanbieder. Zoals gezegd zijn continuïteit en stabiliteit belangrijke criteria. Bij de beoordeling van uw leningaanvraag wordt daarom ook gekeken naar het soort WIA-uitkering dat u ontvangt. Banken behandelen de WGA-uitkering en IVA-uitkering namelijk verschillend. Bij een WGA-uitkering (gedeeltelijk arbeidsongeschikt) tellen kredietverstrekkers meestal maar 70 procent van uw uitkering mee. Bij (vrijwel) volledige arbeidsongeschiktheid (IVA-uitkering) telt uw uitkering 100 procent mee. Omdat een WIA-uitkering een stuk lager ligt dan uw eerdere inkomen uit loondienst, kunt u minder geld lenen dan toen u nog aan het werk was.

Andere factoren die uw lening beïnvloeden

Naast de hoogte, continuïteit en stabiliteit van uw inkomen bepalen ook andere factoren of u geld kunt lenen. Heeft u bijvoorbeeld een gezin, hoe ziet uw woonsituatie eruit en heeft u nog andere leningen lopen? Al deze criteria wegen mee in uw mogelijkheden voor het afsluiten van een persoonlijke lening.

Met een WIA-uitkering geld lenen bij Ambtenarenlening

Was u eerder werkzaam als ambtenaar of semiambtenaar, maar bent u (gedeeltelijk) afgekeurd en wilt u toch geld lenen, dan kunt u altijd een vrijblijvende offerte aanvragen bij Ambtenarenlening voor de mogelijkheden. We bekijken graag hoe we u kunnen helpen.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening