Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Kan ik geld lenen met PGB?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Kan ik geld lenen met PGB?

Een persoonsgebonden budget (PGB) biedt zorgbehoevenden in Nederland meer vrijheid in het organiseren van hun zorg. Met een PGB heeft u namelijk zelf de controle over het kiezen en betalen van zorgverleners. Veel mensen vragen zich af: kan ik geld lenen als ik een PGB ontvang?

In dit artikel leest u hoe het zit met lenen en PGB, waar u op moet letten, en wat de mogelijkheden zijn.

Wat is een PGB?

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een budget dat vanuit de overheid wordt toegekend om zorg of begeleiding in te kopen. Dit geld is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben vanwege een ziekte, beperking of ouderdom en graag zelf hun zorg willen regelen. Een PGB kan afkomstig zijn van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw), of de Wet langdurige zorg (Wlz).

Belangrijk om te weten: het PGB is een budget dat strikt gebruikt moet worden voor zorguitgaven en niet voor persoonlijke aankopen, vakanties, of andere niet-zorg gerelateerde kosten.

Heeft het PGB invloed op mijn lening?

Of u een lening kunt afsluiten, hangt af van uw financiële situatie. Banken en kredietverstrekkers beoordelen uw aanvraag altijd op basis van uw inkomsten en uitgaven. Een PGB is echter geen reguliere bron van inkomen omdat het is bedoeld voor zorg en ondersteuning. Hierdoor rekenen de meeste banken en kredietverstrekkers een PGB niet mee als stabiele inkomstenbron bij het verstrekken van een lening.

Voor het afsluiten van een persoonlijke lening, bijvoorbeeld bij Ambtenarenlening, kijkt men dus vooral naar inkomsten zoals loon, pensioen, of een uitkering. Dit betekent dat alleen het hebben van een PGB niet voldoende is om in aanmerking te komen voor een lening.

Kan ik met een aanvullende inkomstenbron wél lenen?

Ja, dat kan. Ontvangt u naast uw PGB ook een inkomen, zoals een salaris of uitkering? Dan kunt u mogelijk wél een lening afsluiten. Een aanvullende, stabiele inkomstenbron kan ervoor zorgen dat u voldoet aan de voorwaarden van kredietverstrekkers. Bij het aanvragen van een lening zult u doorgaans loonstroken of andere bewijsstukken moeten overleggen. Dit helpt de kredietverstrekker om uw draagkracht in te schatten.

Andere mogelijkheden voor financiering

Als u een lening zoekt om zorg- of hulpmiddelen te bekostigen die buiten het PGB vallen, kunt u ook onderzoeken of er andere vergoedingsmogelijkheden zijn. Denk hierbij aan bijzondere bijstand vanuit de gemeente of subsidies voor specifieke zorgmiddelen. U kunt dit navragen bij uw gemeente of zorgverzekeraar.

Let op: verantwoord lenen

Het afsluiten van een lening is een serieuze financiële verplichting. Zorg dat u alle kosten kunt dragen zonder dat het ten koste gaat van uw zorguitgaven. Als u werkt in de publieke sector en op zoek bent naar een persoonlijke lening, dan kan Ambtenarenlening een passende optie bieden. Onze leningen zijn specifiek afgestemd op medewerkers in de publieke sector, zoals zorgverleners en onderwijzers.

Conclusie

Een PGB wordt niet gezien als stabiel inkomen voor een lening, omdat het geld uitsluitend bedoeld is voor zorggerelateerde uitgaven. Wilt u toch geld lenen en heeft u aanvullende inkomsten? Dan kan het afsluiten van een lening mogelijk zijn, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Heeft u vragen over een lening als zorgmedewerker? Ontvang vrijblijvend advies over uw mogelijkheden bij Ambtenarenlening. Zo zorgen we ervoor dat u een passende, verantwoorde keuze maakt.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening