Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Kun je een persoonlijke lening aftrekken van de belasting?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Kun je een persoonlijke lening aftrekken van de belasting?

Heeft u een koopwoning, dan kunt u hiervoor jaarlijks of maandelijks de hypotheekrente aftrekken van uw belastingaangifte. Zo levert uw hypotheek u financieel voordeel op. Voor een persoonlijke lening liggen de regels anders.

Rente aftrekbaar voor uw woning

Een hypotheek sluit u altijd af voor een woning of voor kosten die met uw woning verbonden zijn, zoals een verbouwing. Een persoonlijke lening is niets meer dan een geldbedrag dat u op uw bankrekening gestort krijgt en kunt gebruiken waarvoor u maar wilt. Een persoonlijke lening is daarom niet automatisch gekoppeld aan een woning. De Belastingdienst behandelt een persoonlijke lening daarom anders dan een hypotheek. Wel kunt u ook een persoonlijke lening prima gebruiken voor verbetering van uw woning, zoals een nieuwe keuken of badkamer. Gebruikt u de persoonlijke lening inderdaad voor dit doel, dan mag u ook op een persoonlijke lening de rente aftrekken.

Gaat u verbouwen, investeert u in zonnepanelen of laat u een nieuwe keuken plaatsen, dan is de persoonlijke lening naast de hypotheek een fiscaal aantrekkelijke optie. Belastingtechnisch biedt de persoonlijke lening u hetzelfde voordeel als een hypotheek.

Persoonlijke lening of hypotheek?

Wilt u geld lenen voor woningverbetering, dan kunt u kiezen tussen een hypotheek en een persoonlijke lening. Welke lening u kiest, hangt af van de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Voordelen persoonlijke lening ten opzichte van een hypotheek

  • Een groot voordeel van een persoonlijke lening ten opzichte van een hypotheek is de flexibiliteit. Zo mag u op een persoonlijke lening altijd boetevrij aflossen of de lening kosteloos oversluiten. Zo bepaalt u zelf hoe lang u de lening nodig heeft en wanneer u ervan af bent. Bij een hypotheek mag u vaak maar beperkt aflossen zonder boete. Wilt u toch meer aflossen, dan kan dat flink in de papieren lopen.
  • Omdat u onbeperkt tussentijds mag aflossen, heeft u zelf invloed op de looptijd van uw persoonlijke lening. Ook als u niet extra aflost, sluit u een persoonlijke lening af voor een relatief korte periode. Daardoor bent u sneller van de lening af. Een hypotheek sluit u vaak af voor 20 of 30 jaar. Zolang de lening loopt, betaalt u ook rente. Al ligt de rente op een hypotheek vaak lager dan op een persoonlijke lening, door de relatief lange looptijd betaalt u uiteindelijk toch meer rente en verdwijnt het rentevoordeel.
  • Een persoonlijke lening is snel en zonder gedoe geregeld. U hoeft er niet voor naar de notaris en betaalt naast rente en aflossing geen bijkomende kosten voor het afsluiten of voor een taxatie. Zo kunt u snel beginnen met het realiseren van uw plannen. Het aanvraagtraject voor een hypotheek heeft vaak veel meer voeten in de aarde.
  • Als u al een hypotheek heeft, lijkt een verhoging van de hypotheek een logische keuze wanneer u extra geld nodig heeft voor uw woning. Hier kleeft echter als nadeel aan dat u de verhoging moet onderbrengen bij dezelfde hypotheekverstrekker als uw hypotheek. Hierdoor zit u ook vast aan het rentetarief van uw hypotheekverstrekker. Ook kunt u met de verhoging in een hogere risicoklasse terecht komen met een hoger rentetarief. Met een persoonlijke lening bepaalt u helemaal zelf waar u de lening onderbrengt en kunt u altijd profiteren van de laagst mogelijke rente.
  • Een persoonlijke lening kent geen rentevaste periode. U spreekt vooraf een rente af voor de gehele looptijd. Zo weet u vooraf precies wat u aan het eind van de rit betaald heeft. Lost u tussentijds extra af of sluit u de lening over naar een lagere rente, dan bespaart u op uw lening. Voor een hypotheek spreekt u een rentevaste periode af. Na die periode betaalt u een nieuwe rente tegen de dan geldende tarieven. Is de rente flink gestegen, dan zien uw maandelijkse lasten er plots een stuk anders uit.
  • Waar u de lening voor gebruikt, maakt voor een persoonlijke lening niet uit. Een hypotheek is altijd gekoppeld aan een woning en mag dan ook alleen daar voor gebruikt worden.

Nadeel persoonlijke lening ten opzichte van een hypotheek

  • Omdat uw woning als onderpand dient bij een hypotheek, is de rente op hypotheken vaak lager dan op een persoonlijke lening. Lange tijd lag de hypotheekrente erg laag en was ook de rente op persoonlijke lening historisch laag. Sinds 2022 is de hypotheekrente flink omhoog gegaan en later ging ook de rente op consumptief krediet omhoog. Over het algemeen is de hypotheek als leenvorm rentetechnisch in het voordeel ten opzichte van de persoonlijke lening, zolang u kijkt naar de maandlasten. Maar zoals we hiervoor bij de voordelen van een persoonlijke lening uitlegden, is dit voordeel relatief. Bekijkt u de lening over de gehele looptijd, dan bent u met een persoonlijke lening toch vaak goedkoper uit dan met een hypotheek.

Goedkoopste persoonlijke lening bij Ambtenarenlening

Wilt u geld lenen voor een verbouwing en heeft een persoonlijke lening uw voorkeur of wilt u gewoon een lening afsluiten voor wat voor doel dan ook, vraag dan vrijblijvend de mogelijkheden op bij Ambtenarenlening. Ambtenaren en semiambtenaren betalen bij Ambtenarenlening de laagste rente. Geen ambtenaar, maar wel in vaste dienst, ook dan bekijken we graag wat we voor u kunnen betekenen. Een vrijblijvende offerte is snel en makkelijk geregeld.

 

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening