Moet mijn partner mee tekenen als we samenwonen maar niet getrouwd zijn?
Je woont samen met je partner, maar bent niet getrouwd of geregistreerd partner. Nu wil je een persoonlijke lening afsluiten en je vraagt je af: moet mijn partner dan mee tekenen? Het antwoord is meestal: nee. Maar er zijn situaties waarin dat wél nodig is — of slim is.
In dit artikel leggen we uit wanneer je partner moet mee tekenen, wanneer dat niet hoeft en wat het effect is van samenwonen op een leningaanvraag.
Lening op eigen naam? Geen verplichting tot meetekenen
Als jij een persoonlijke lening aanvraagt op alleen jouw naam, dan hoef je partner niet mee te tekenen, ook niet als jullie samenwonen. Dit geldt voor:
- Samenwonen zonder samenlevingscontract
- Samenwonen met samenlevingscontract
- Particulier huren of kopen op één naam
De lening komt dan volledig op jouw naam te staan. Je partner is niet aansprakelijk en hoeft geen gegevens aan te leveren, tenzij je zijn of haar inkomen laat meetellen.
Wanneer moet je partner wél mee tekenen?
Je partner moet mee tekenen als jullie:
- De lening gezamenlijk aanvragen (bijvoorbeeld voor een verbouwing of auto die jullie samen gebruiken)
- Op basis van jouw inkomen alleen niet genoeg leencapaciteit hebt en je het inkomen van je partner nodig hebt om aan de voorwaarden te voldoen
- Bewust kiezen voor een lening die op beider namen komt, bijvoorbeeld om verantwoordelijkheden te delen
Let op: als je partner mee tekent, is hij of zij hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat de hele lening op beide namen staat en beide personen volledig verantwoordelijk zijn voor de terugbetaling.
Wat als je partner weigert te tekenen?
Weigert je partner mee te tekenen, dan kun je de lening alleen aanvragen op jouw naam — mits je voldoende inkomen hebt. De kredietverstrekker zal de aanvraag dan beoordelen zonder partnergegevens.
Kan het financieel niet uit op jouw inkomen? Dan wordt de aanvraag waarschijnlijk afgewezen of moet je een lager bedrag aanvragen.
Invloed van samenwonen op een lening
Samenwonen heeft zelf geen juridische gevolgen voor een lening op jouw naam. Wel kijkt de kredietverstrekker naar je woonlasten en gezamenlijke huishouding. Woon je samen, dan verwacht men dat kosten (zoals huur of hypotheek) gedeeld worden. Dit kan dus positief meewerken in de beoordeling van je aanvraag.
Hebben jullie een samenlevingscontract? Dan kan het zijn dat daarin afspraken staan over gezamenlijke aankopen of schulden. Deze zijn onderling bindend, maar niet voor de kredietverstrekker.
Hoe helpt Ambtenarenlening?
Bij Ambtenarenlening begrijpen we dat niet iedere situatie hetzelfde is. Werk je in de zorg, het onderwijs of bij de overheid? Dan kijken we met je mee:
- Of je zelfstandig kunt lenen zonder partner
- Wat er nodig is om een gezamenlijke aanvraag te doen
- Hoe je de aanvraag het beste opbouwt, met of zonder handtekening van je partner
Alles helder, zonder gedoe of kleine lettertjes.
Conclusie
Wonen jij en je partner samen, maar ben je niet getrouwd? Dan hoeft je partner niet mee te tekenen als je een persoonlijke lening aanvraagt op jouw naam. Alleen als je samen aanvraagt of het inkomen van je partner nodig hebt, moet je partner ook tekenen en wordt hij of zij medeaansprakelijk.
Twijfel je wat het beste is in jouw situatie?
Ontvang gratis een offerte en ontdek welke mogelijkheden je hebt — alleen of samen.