Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Op welke manier word ik als consument beschermd bij het afsluiten van een lening?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Op welke manier word ik als consument beschermd bij het afsluiten van een lening?

Wilt u als consument een persoonlijke lening afsluiten, dan bent u goed  beschermd. Niet alleen gelden er strenge regels vanuit wet- en regelgeving, ook wordt gekeken of een lening in uw situatie verantwoord is. Komt u voor een lening in aanmerking, dan gelden strenge leennormen waarmee wordt voorkomen dat u in de financiële problemen komt.

Toezicht van de AFM

Als u een lening wilt afsluiten, doet u dat bij een kredietverstrekker. Om leningen te mogen verstrekken, hebben deze aanbieders een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat betekent dat ze zich aan bepaalde regels moeten houden en onder toezicht van de AFM staan voor de naleving ervan. Zo controleert de AFM of kredietverstrekkers zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Overtreden ze de wet, dan vormen sancties zoals een boete. In het uiterste geval kan de AFM de vergunning van de kredietverstrekker intrekken waardoor zij hun praktijken direct moeten staken. De vergunning en het toezicht van de AFM beschermen u als consument tegen malafide aanbieders.

Toetsing bij BKR

Vanuit de regelgeving zijn kredietverstrekkers ook verplicht uw zogenaamde leenervaring te controleren bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Heeft u in het verleden een betalingsachterstand gehad op uw lening, dan wordt het een stuk lastiger om een lening af te sluiten. Daarmee beschermt de kredietverstrekker niet alleen zichzelf, maar wordt u ook behoed voor nieuwe of nog grotere financiële problemen. Ook kunt u binnen uw persoonlijke situatie maar geld lenen tot een bepaalde limiet. Heeft u al meerdere leningen of kredieten op uw naam of heeft u een koopwoning met hypotheek, dan weegt dat allemaal mee in de beoordeling van uw aanvraag. Ook zo wordt voorkomen dat u grotere verplichtingen aangaat dan verantwoord is.

Strenge leennormen

Bij de bepaling hoeveel u kunt lenen en tegen welke rente, maken geldverstrekkers gebruik van strenge leennormen. Zo moeten zij standaardbedragen aanhouden voor levensonderhoud. Het bedrag dat hier in uw situatie voor geldt, bepaalt mede hoeveel u kunt lenen. Ook deze leennormen beschermen u tegen te grote financiële verplichtingen.

Kredietovereenkomst

Voordat u de lening daadwerkelijk afsluit, is de kredietverstrekker verplicht u te informeren over de lening. Bijvoorbeeld om wat voor krediet het gaat, welk bedrag u kunt lenen en tegen welke voorwaarden. Ook wordt een kredietovereenkomst opgesteld waar deze gegevens in terugkomen. In deze overeenkomst staan ook uw rechten en plichten als consument. Door deze uitgebreide informatievoorziening weet u vooraf goed waar u aan toe bent en kunt u het aanbod van de kredietverstrekker eenvoudig vergelijken met dat van andere aanbieders.

14 dagen bedenktijd

Heeft u na het afsluiten toch geen goed gevoel bij de lening, dan heeft u 14 dagen de tijd om de kredietovereenkomst alsnog te beëindigen. Daarnaast is het goed om te weten dat u een persoonlijke lening altijd tussentijds zonder kosten mag aflossen als u van de lening af wilt. Ook bent u vrij om de lening over te sluiten, als u liever in zee gaat met een andere partij.

Wat zeggen anderen?

Om een goede keuze te maken voor een kredietverstrekker, kan het zinvol zijn na te gaan hoe anderen de organisatie beoordelen. Zo krijgt Ambtenarenlening al jaren hoge beoordelingen op het onafhankelijke platform Trustpilot.

 

 

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening