Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Telt IKB mee voor een lening?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Telt IKB mee voor een lening?

Het Individueel Keuzebudget (IKB) is in steeds meer cao’s een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Het budget bestaat uit diverse financiĆ«le arbeidsvoorwaarden zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof. Bij elkaar bedraagt het IKB zo’n 16 tot 18 procent van het salaris. Het exacte percentage verschilt per cao. Omdat het IKB een vast onderdeel vormt van het inkomen, tellen banken een deel ervan mee bij het bepalen van uw mogelijkheden voor een lening.

Vakantiegeld en eindejaarsuitkering in IKB tellen mee

In verschillende cao’s zoals bij gemeenten en rijksoverheid, ontvangt u geen vakantiegeld en eindejaarsuitkering meer als losse bedragen, maar is dit opgenomen in het IKB. Deze onderdelen tellen banken mee voor het bepalen van uw leenmogelijkheden. Ook als het in het IKB is verwerkt. Voor uw leningaanvraag telt niet het hele IKB mee, maar alleen het deel dat zonder IKB ook mee zou tellen. Het gaat dan om het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering.

Uw IKB kan het verschil maken

Iedereen die in Nederland een inkomen ontvangt, heeft recht op vakantiegeld. Dit geldt zowel voor een inkomen uit werk als inkomen uit een uitkering. Vakantiegeld bedraagt minimaal 8 procent van het brutosalaris. Dit percentage wordt ook door de meeste werkgevers als vakantiegeld uitgekeerd. Omdat vakantiegeld een recht is, tellen banken dit automatisch op bij uw inkomen. Ook een eindejaarsuitkering komt in aanmerking om meegeteld te worden. Dit is echter geen vast percentage en verschilt per cao/IKB. Heeft u IKB met daarin een eindejaarsuitkering, dan kunt u dit mee laten nemen voor het berekenen van uw leenmogelijkheden. Uw eindejaarsuitkering kan zo het verschil maken tussen wel de lening van uw wensen en een afwijzing van de bank.

Ambtenarenlening neemt uw IKB mee

De banken waar Ambtenarenlening mee werkt, tellen voor aanvragers die IKB met daarin een eindejaarsuitkering, hebben, zoals bij de rijksoverheid, gemeente, provincie, waterschap of in de welzijnssector, een vast percentage aan IKB mee voor het bepalen van de mogelijkheden voor een lening. Heeft u ook IKB en wilt u weten wat uw leenmogelijkheden zijn bij Ambtenarenlening? Wij berekenen het graag voor u in een vrijblijvende offerte.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening