Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Waarom kan ik geen doorlopend krediet meer afsluiten?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Waarom kan ik geen doorlopend krediet meer afsluiten?

Sinds 1 maart 2022 zijn banken gestopt met het aanbieden van doorlopende kredieten. U kunt dus geen nieuw doorlopend krediet meer afsluiten. Heeft u al een doorlopend krediet, dan blijft deze doorlopen totdat u het krediet volledig heeft afgelost. Ook kunt u uw bestaande krediet oversluiten naar een persoonlijke lening.

Leennormen strenger geworden

De afgelopen jaren zijn de leennormen waar banken zich aan moeten houden voor het beoordelen van iemands leenmogelijkheden een stuk strenger geworden. Kenmerkend aan een doorlopend krediet is dat afgeloste bedragen steeds opnieuw opgenomen mogen worden. Daardoor bestaat de kans dat u bedragen op blijft nemen en daardoor nooit van de lening af komt. De toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vindt dat geen wenselijke situatie en heeft kredietverstrekkers daarom in 2019 al opgeroepen om minder doorlopende kredieten te verstrekken. Ook mocht een doorlopend krediet nog maximaal 15 jaar lopen. Door aanscherping van de regels is het doorlopend krediet de afgelopen jaren steeds minder aantrekkelijk geworden en zijn steeds meer kredietverstrekkers met het doorlopend krediet gestopt. Aanbieders die er nog wel mee verder gingen, beperkten de opnameperiode tot maximaal 2 of 3 jaar. Na die tijd mocht er alleen nog worden afgelost of werd de maximale opnamelimiet verder beperkt.

Flexibiliteit niet meer van deze tijd

Naast het ontbreken van een einddatum is ook de variabele rente een belangrijk kenmerk van het doorlopend krediet. Dat u naar behoefte geld kunt opnemen van uw krediet, maakt het doorlopend krediet erg flexibel. Tegelijkertijd geeft het ook onzekerheid omdat het krediet jarenlang kan blijven doorlopen zonder dat u weet wanneer u van het krediet af bent. Doordat de rente variabel is, kan deze ook zomaar gaan stijgen waardoor uw kosten flink kunnen oplopen. Dat maakt het doorlopend krediet steeds minder verantwoord in een tijd waarin bijvoorbeeld arbeidscontracten steeds flexibeler worden.

Bank is verantwoordelijk

Banken moeten hun klanten beschermen tegen te hoge financiële lasten en onnodige risico’s. Juist doordat u bij een doorlopend krediet bedragen kunt blijven opnemen, is het voor de bank moeilijk bij te houden hoe uw financiële situatie eruit ziet. Zij zijn echter wel verplicht te blijven monitoren of het krediet nog bij uw inkomen en persoonlijke situatie past. Matcht dit niet meer met elkaar, dan neemt het risico op onverantwoord lenen toe en komen leners in de financiële problemen. Banken voorkomen dit door afscheid te nemen van het doorlopend krediet als leenvorm.

Krediet opgezegd of geblokkeerd

Bestaande doorlopende kredieten blijven bestaan totdat het krediet volledig is afgelost. Ook zeggen sommige banken bestaande kredieten op of blokkeren deze. U kunt dan geen nieuwe opnames meer doen en bent alleen nog aan het aflossen. Gaat de rente omhoog, dan stijgen ook uw kosten. Is uw krediet niet geblokkeerd en wilt u geld opnemen van uw krediet, dan beoordeelt de bank eerst uw financiële situatie voordat u daadwerkelijk geld op kunt nemen. Staat uw financiële situatie opname niet toe, dan kunt u helaas geen geld opnemen totdat uw financiële situatie in positieve zin verandert.

Sluit uw doorlopend krediet kosteloos over naar een persoonlijke lening

Heeft u een doorlopend krediet en wilt u meer zekerheid over uw lening, dan kan het verstandig zijn uw krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. U heeft dan direct de beschikking over het geld, betaalt een vaste (lagere) rente en weet precies wanneer u de lening volledig heeft afgelost. Oversluiten kost u bovendien niets.

Ambtenaren lenen het voordeligst bij Ambtenarenlening

Bent u ambtenaar of semiambtenaar dan leent u bij Ambtenarenlening tegen de laagste rente van Nederland. Uw huidige doorlopend krediet oversluiten kan natuurlijk ook. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor de mogelijkheden.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening