Let op! Geld lenen kost geld
Offerte aanvragen

Om gratis een offerte te ontvangen, klik hier.

Waarom moet ik een kopie paspoort of identiteitskaart aanleveren bij het afsluiten van een lening?

Als u een lening af wilt sluiten, moet u enkele stukken aanleveren bij uw kredietverstrekker. Eén van die documenten is een kopie van uw paspoort of identiteitskaart.

Waarom uw identiteitsbewijs aanleveren?

Als u een lening aanvraagt, komt dit krediet op uw naam te staan. U kunt wel zeggen dat u Jan Janssen heet, maar de kredietverstrekker wil wel controleren of dit ook echt het geval is. Door uw identiteitsbewijs aan te leveren, kan de kredietverstrekker uw identiteit controleren. Zo weet de kredietverstrekker zeker dat de lening die u afsluit, op de juiste naam komt te staan. Kredietverstrekkers vragen dan ook een kopie van uw identiteitsbewijs om fraude te voorkomen.

Stel, het was niet noodzakelijk een kopie van uw identiteitsbewijs op te sturen bij het aanvragen van uw lening. Dan kan de kredietverstrekker niet controleren wie u bent. U kunt zomaar een andere naam opgeven bij het afsluiten van een krediet. Deze lening komt vervolgens op deze naam te staan. De persoon die deze naam wel draagt, krijgt dus ongewenst een lening. Hierdoor kan het dus ook voorkomen dat er ongewenst een lening op uw naam wordt gezet, door iemand die uw identiteit misbruikt.

Wat voor identiteitsbewijs opsturen?

U kunt een kopie van uw identiteitskaart of paspoort opsturen naar uw kredietverstrekker. Let op: kopieer niet alleen de voorzijde van uw identiteitskaart of paspoort, maar ook de achterzijde. Op de achterkant van uw identiteitsbewijs staan namelijk ook enkele controlegegevens. Deze moet de kredietverstrekker ook onder de loep nemen om uw aanvraag voor een lening goed te kunnen keuren.

Andere stukken die u moet aanleveren

Naast een kopie van uw identiteitsbewijs, moet u ook enkele andere stukken aanleveren bij uw kredietverstrekker. Het gaat om de ondertekende offerte van uw lening, een kopie van een recente salarisstrook of uitkeringsspecificatie en een kopie van een recent bankafschrift. Heeft u al een lening op uw naam staan? Dan moet u een kopie maken van het afschrift van deze lening. Ook deze kopie moet u opsturen. Heeft u meerdere leningen lopen, dan maakt u meerdere kopieën. U moet namelijk ieder afschrift meesturen.