Wat als mijn partner niet mee wil tekenen voor een gezamenlijke leningaanvraag?
Je wilt een lening aanvragen, bijvoorbeeld voor een verbouwing, auto of persoonlijke uitgave. Maar je partner wil niet meetekenen. Wat dan? Kun je de lening alsnog afsluiten? Of moet je dan alles opnieuw bekijken?
In dit artikel leggen we uit wat er mogelijk is, waarom een partner soms moet meetekenen, en wat je kunt doen als je partner liever niet mee wil doen.
Wanneer moet je partner meetekenen?
Of je partner moet meetekenen, hangt af van je situatie. In het algemeen geldt:
- Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan moet je partner meestal meetekenen, zeker bij een gezamenlijke financiële huishouding.
- Woon je samen en vraag je een gezamenlijke lening aan? Dan moeten jullie allebei tekenen.
- Woon je samen, maar vraag je alleen op jouw naam aan? Dan hoeft je partner niet mee te tekenen, maar zijn of haar financiële situatie wordt vaak wél meegenomen in de beoordeling, zeker bij een gedeeld huishouden.
Waarom is de handtekening van je partner nodig?
De kredietverstrekker wil zeker weten dat je de lening kunt terugbetalen, en kijkt daarom naar het volledige huishouden. Als je samenwoont, deel je vaak ook vaste lasten zoals huur, hypotheek, energie en boodschappen. Daarom is het logisch dat de financiële situatie van je partner wordt meegenomen.
Als je partner meetekent:
- kun je mogelijk een hoger bedrag lenen
- wordt de kans op goedkeuring groter
- deel je samen de verantwoordelijkheid voor de lening
Maar dat betekent ook: je partner is medeaansprakelijk. En dat wil niet iedereen.
Wat als je partner niet mee wil tekenen?
Dat kan natuurlijk. Niet iedereen voelt zich prettig bij een gezamenlijke lening. In dat geval zijn er twee mogelijkheden:
1. Je vraagt de lening alleen op jouw naam aan
Dit is mogelijk, zolang jouw inkomen voldoende is om de lening alleen te dragen. De beoordeling is dan wel iets strenger, omdat je alleen verantwoordelijk bent voor de maandlasten.
Let op: ook als je de lening alleen aanvraagt, kunnen we alsnog vragen naar de financiële situatie van je partner als jullie samenwonen. Dit doen we om verantwoord krediet te kunnen verstrekken.
2. Je wacht of kiest voor een alternatief
Twijfelt je partner? Dan kun je de aanvraag tijdelijk pauzeren. Of je kiest voor een lager leenbedrag dat je wél alleen kunt dragen. In sommige gevallen kan een aparte lening op naam van je partner ook een optie zijn.
Onze adviseurs denken graag met je mee.
Extra voordeel voor medewerkers in de publieke sector
Werk je in het onderwijs, de zorg of bij de overheid? Dan profiteer je via Ambtenarenlening van gunstige voorwaarden, ook als je alleen aanvraagt. Denk aan:
- lagere rente
- persoonlijke begeleiding
- duidelijke voorwaarden, zonder kleine lettertjes
Conclusie
Wil je partner niet meetekenen? Dan is een lening op jouw naam vaak nog steeds mogelijk, zolang jouw financiële situatie het toelaat. Woon je samen? Dan wordt de totale huishoudsituatie wel meegenomen in de beoordeling.
Twijfel je wat het beste is in jouw situatie?
Ontvang gratis een offerte of neem contact met ons op. We kijken graag met je mee — zonder verplichtingen, maar met helder advies.