Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat controleert de bank bij een lening?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat controleert de bank bij een lening?

Voor het afsluiten van een lening vraagt de bank u een aantal gegevens. De bank wil er namelijk zeker van zijn dat u de lening die u wilt ook kunt betalen. Dit voorkomt u en de bank een hoop narigheid. Bovendien moet voorkomen worden dat iemand anders op uw naam een lening kan afsluiten, met alle vervelende gevolgen van dien. De controle van de bank is dan ook voor uw eigen bescherming. Wat de bank hiervoor precies controleert, leest u hieronder.

Uw legitimatie

Als u een lening afsluit, wil de bank zeker weken dat u degene bent die u zegt te zijn. Hiervoor controleert de bank uw legitimatie. Daarvoor levert u een kopie van uw paspoort of identiteitskaart aan. Zou de bank uw identiteit niet controleren, dan zou iemand anders met verkeerde bedoelingen een lening op uw naam kunnen afsluiten en wordt de schuld in uw schoenen geschoven. De bank controleert uw identiteit dus voor uw eigen veiligheid.

Zie ook Waarom moet ik een kopie paspoort of identiteitskaart aanleveren bij het afsluiten van een lening?

Uw loonstrook

Om te weten of u de lening kunt betalen, wil de bank graag weten wat u verdient. Dit moet de bank ook controleren om te voorkomen dat u in de problemen komt. De bank wil uiteraard het geleende geld ook weer terug hebben en beoordeelt daarom of de lening past binnen uw financiële mogelijkheden. Daarvoor levert u een kopie van een recente loonstrook aan. Bent u werkloos, arbeidsongeschikt of met pensioen, dan kunt u in plaats van een loonstrook een kopie van een uitkeringsspecificatie aanleveren. Hou er bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensioen wel rekening mee dat het met een uitkering lastiger is om een lening af te sluiten.

Zie ook Waarom moet ik een loonstrook aanleveren bij het afsluiten van een lening?

Uw bankafschrift

De bank vraag u om een recent bankafschrift om uw inkomsten en betalingen te checken. Daarbij is het niet relevant waar u uw boodschappen doet, maar de bank bekijkt wel eventuele onregelmatigheden. Staan er betalingen aan een deurwaarder of incassobureau op uw bankafschrift of betalingen aan een casino, dan kan dat voor de bank aanleiding zijn om u geen lening te verstrekken. Dit geeft de bank namelijk niet het vertrouwen dat u de lening netjes kunt terugbetalen. Staan er geen gekke dingen op uw bankafschrift dan is er uiteraard geen reden om u een lening te weigeren. Ook controleert de bank aan de hand van uw bankafschrift of uw salaris ook daadwerkelijk op uw rekening wordt gestort.

Zie ook Waarom moet ik een bankafschrift aanleveren bij het afsluiten van een lening?

Uw andere leningen

Bij de berekening van wat u kunt lenen, moet de bank ook weten welke eventuele andere leningen u heeft. Daarvoor vraagt de bank om een afschrift van deze leningen en bekijkt de bank uw gegevens  bij Bureau Krediet Registratie. Hoe meer u al aan leningen open heeft staan, hoe kleiner uw mogelijkheden voor een nieuwe lening. U kunt natuurlijk ook een nieuwe lening afsluiten, om hiermee een andere lening af te lossen. Uw huidige lening wordt dan overgesloten.

Zie ook Ik sta geregistreerd bij BKR. Kan ik een lening aanvragen?

Uw gezinssituatie

Als u een lening wilt afsluiten, vraagt de bank onder andere naar uw gezinssituatie. Bent u getrouwd of woont u samen, dan kunt u alleen een lening afsluiten met toestemming van uw partner. De lening komt op beide namen te staan en u moet de overeenkomst ook allebei ondertekenen. Als partners bent u samen verantwoordelijk voor financiële verplichtingen zoals het terugbetalen van de lening. Het voordeel is dat het inkomen van uw partner ook wordt meegenomen in de berekening van uw leencapaciteit waardoor u meer kunt lenen dan alleen op uw eigen salaris. Uiteraard hoeft u niet het maximale te lenen. Ook wil de bank graag weten of u kinderen heeft. Bent u gescheiden, dan vraagt de bank naar uw echtscheidingsconvenant en eventuele alimentatie. Zo kan de bank zien welke afspraken er zijn gemaakt met uw ex-partner en welke invloed die hebben op uw financiële huishouding.

Zie ook Kan ik geld lenen zonder mijn partner?

Uw woonsituatie

Tot slot wil de bank graag weten of u in een koop- of huurwoning woont. Uw woonlasten worden meegenomen in de berekening van wat u kunt lenen. Als koopwoningbezitter kunt u over het algemeen meer en makkelijker geld lenen, omdat uit de statistieken blijkt dat woningeigenaren beter aan hun financiële verplichtingen voldoen. Woont u op kamers of bij uw ouders, dan rekent de bank met een fictieve woonlast, ook als u geen huur of bijdrage betaalt.

Geld lenen bij Ambtenarenlening

De controle van uw gegevens geeft u het vertrouwen dat u verantwoord geld leent. Als ambtenaar of semiambtenaar doet u dat het voordeligst bij Ambtenarenlening. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor de mogelijkheden.

 

 

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening