Wat gebeurt er als ik mijn lening niet af kan lossen?
Toen u uw lening afsloot, ging u er vanuit dat u uw krediet netjes terug kon betalen. Toch kunt ook u in de financiële problemen komen, waardoor u uw lening niet meer af kunt lossen. Bent u bijvoorbeeld uw baan verloren? Dan gaat uw inkomen omlaag, maar uw uitgaven blijven hetzelfde. Hierdoor kan het moeilijker of zelfs onmogelijk worden om uw lening terug te betalen. Hetzelfde geldt bij arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner.
Het is erg belangrijk om juist te handelen als u uw lening niet meer af kunt lossen.
Neem contact op met uw kredietverstrekker
Als u uw lening niet meer af kunt lossen, bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, moet u direct contact opnemen met uw kredietverstrekker. Geef aan dat u betalingsproblemen heeft. In overleg met uw kredietverstrekker kunt u een nieuwe betalingsregeling afspreken.
Maak een financieel plan
Maak een financieel plan, waarbij u uw inkomsten en uitgaven op papier zet. Nu weet u wat u maandelijks kunt missen om uw lening af te lossen. Kunt u niets missen? Dan probeert u besparingen door te voeren in uw uitgaven, zodat er toch wat geld over blijft.
Op basis van het financieel plan dat u voor uzelf heeft gemaakt, bedenkt u een betalingsregeling. Deze stelt u schriftelijk aan uw kredietverstrekker voor. U legt in een brief uit waarom u niet aan uw oude betalingsregeling kunt voldoen en stelt de nieuwe regeling voor. De kredietverstrekker zal aangeven of uw betalingsregeling wel of niet goed is. Is de betalingsregeling goed, dan gaat deze direct in. Is de betalingsregeling niet goed, dan zal de kredietverstrekker een nieuw voorstel doen. Deze betalingsregeling biedt u in ieder geval meer ademruimte dan uw oude betalingsregeling.
Een brief van uw kredietverstrekker
Neemt u geen contact op met uw kredietverstrekker? Dan stuurt de kredietverstrekker eerst een aantal aanmaningen. Als u hier niet op reageert, krijgt u een boete. Hierna kunt u nog een boete krijgen en ga zo maar door. Reageert u hier weer niet op, dan wordt er een incassobureau ingeschakeld. De kosten van het incassobureau moet u betalen. Als u weer niets betaalt, komt er een deurwaarder aan de deur. Een deurwaarder kan gerechtelijke stappen nemen om uw geld te krijgen. Zo kan de deurwaarder bijvoorbeeld beslag leggen op uw loon of kostbare spullen uit huis halen en verkopen.
Neemt u geen contact op met uw kredietverstrekker als u problemen heeft met het aflossen van uw lening, dan komt u al snel dieper in de financiële problemen. Zoek dus altijd contact met uw kredietverstrekker en bekijk samen de oplossingen.
Hulp met uw financiële problemen
Kunt u uw lening niet meer terugbetalen en heeft u geen idee hoe u uit deze situatie moet komen? Zoek dan hulp voor uw financiële problemen. Benader een familielid, vriend of vriendin en laat hem of haar eens naar uw inkomsten en uitgaven kijken. Wellicht kunt u toch een goed financieel plan opstellen om uw lening in ieder geval deels af te lossen.
Ook kunt u maatschappelijk werk en schuldhulpverleningsinstanties benaderen voor hulp bij financiële problemen. Zij onderzoeken uw financiële situatie en stellen vast hoeveel u maandelijks kunt aflossen. Is schuldenbemiddeling niet mogelijk en worden ook betalingsregelingen niet geaccepteerd? Dan kunnen ze u helpen in de schuldsanering te komen.
Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen
Pas als schuldenbemiddeling niet mogelijk is en uw betalingsregelingen niet worden geaccepteerd, komt u in aanmerking voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). In dit geval neemt een bewindvoerder uw financiën over. U heeft zelf geen controle meer over uw geld. Binnen vijf jaar zijn uw schulden afgelost.