Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is bijtelling?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is bijtelling?

Het leasen van een auto heeft veel voordelen. Een van die voordelen is dat u niet voor onderhoud of reparaties hoeft te betalen. Maar er zijn ook zaken die u goed moet overwegen voor u kiest voor leasen of zelf een auto kopen. Een van die elementen is de bijtelling die op een zakelijke leaseauto van toepassing kan zijn.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is de belasting die u betaalt over het privégebruik van de leaseauto die u leaset via uw werkgever. De overheid ziet een auto van de zaak als verkapt loon. U krijgt als het ware een cadeau van uw werkgever waar u belasting over moet betalen. Bijtelling is te vergelijken met de loonbelasting die u over uw salaris betaalt. Het bedrag aan bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Wanneer betaalt u bijtelling?

U betaalt bijtelling wanneer u een auto leaset via uw werkgever en er meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt. Heeft u een private leaseauto dan heeft u niets met bijtelling te maken.

Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

In 2020 bedraagt het bijtellingspercentage voor alle auto’s op brandstof, zoals benzine en diesel, 22 procent. Alleen wanneer u een volledig elektrische auto rijdt met een maximale waarde van 45.000 euro, betaalt u het lagere percentage van 8 procent. Voor elektrische auto’s boven de 45.000 euro betaalt u het 22 procent tarief over de meerprijs. Een leaseauto op brandstof (uitgezonderd waterstof) is in de belasting dan ook aanzienlijk duurder dan een volledig elektrische auto.

Bijtelling 2021 en verder

De komende jaren neemt het belastingvoordeel van elektrische auto’s af. Vanaf 2026 betaalt u ook voor een elektrische auto 22 procent bijtelling. Voor de komende jaren gelden de onderstaande percentages:

  • 2021: 12 procent
  • 2022: 16 procent
  • 2023: 16 procent
  • 2024: 16 procent
  • 2025: 17 procent
  • 2026: 22 procent

Van 2021 tot en met 2025 geldt het lagere bijtellingspercentage alleen voor elektrische auto’s met een maximale waarde van 40.000 euro. Vanaf 2026 geldt de 22 procent bijtelling voor alle elektrische auto’s.

U kunt de bijtelling van uw auto zelf berekenen door de totale waarde van de auto te vermenigvuldigen met het bijtellingspercentage en hier de eigen bijdragen van af te trekken.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening