Let op! Geld lenen kost geld

Wat is een doorlopend krediet?

Er zijn verschillende soorten leningen. Wilt u een flexibele lening afsluiten? Dan kunt u het beste voor een doorlopend krediet kiezen. Deze lening is beduidend flexibeler dan de persoonlijke lening, een ander populair krediet. Bent u benieuwd of het doorlopend krediet bij u past? Lees dan snel verder, want op deze pagina leest u meer over deze lening.

Het doorlopend krediet: een korte introductie

Een doorlopend krediet geeft u de mogelijkheid om naar behoefte geld op te nemen. Als u een doorlopend krediet afsluit, krijgt u een bepaalde kredietlimiet. Dit is het maximale bedrag dat u mag lenen. Als u onder deze limiet blijft, kunt u continu geld blijven opnemen.

Iedere maand lost u een deel van het doorlopend krediet af. De maandelijkse aflossing van de lening is doorgaans een percentage van de kredietlimiet, bijvoorbeeld 1 of 2 procent. Bedragen die u afgelost heeft, kunt u gewoon weer opnemen. Bij de persoonlijke lening is dit niet het geval. Dit maakt het doorlopend krediet flexibeler dan de persoonlijke lening.

Naast een maandelijkse aflossing, betaalt u ook iedere maand rente over uw lening. Niet over de kredietlimiet, maar over het bedrag dat u opgenomen heeft van het doorlopend krediet. De rente van het doorlopend krediet is variabel. Deze staat dus niet vast. Dit betekent dat de rente kan dalen, maar ook kan stijgen.

De voordelen van een doorlopend krediet

  • U kunt steeds geld blijven opnemen. Wel moet u onder de kredietlimiet van de lening blijven.
  • U betaalt alleen rente over het bedrag dat u leent.
  • U kunt de bedragen die u afgelost heeft, gewoon weer opnieuw opnemen.
  • U kunt de lening altijd tussentijds aflossen, zonder dat u hier een boete voor moet betalen.

De nadelen van een doorlopend krediet

  • De rente van het doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat deze kan stijgen, waardoor de kosten van uw lening hoger worden.
  • Het doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd. U weet simpelweg niet precies wanneer u van de lening af bent, zeker niet als u steeds geld op blijft nemen.

Een doorlopend krediet afsluiten

Om te achterhalen of het doorlopend krediet bij u past, raden wij u aan de voor- en nadelen van deze lening tegen elkaar af te wegen. Vindt u de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Dan kunt u een doorlopend krediet nemen. Wegen de nadelen zwaarder, dan past de persoonlijke lening wellicht beter bij u.

Als u een doorlopend krediet af wilt sluiten, kunt u diverse leningen met elkaar vergelijken. Zo vindt u de beste en meest voordelige lening.