Let op! Geld lenen kost geld
Offerte aanvragen

Om gratis een offerte te ontvangen, klik hier.

Wat is een doorlopend krediet?

Als u geld wilt lenen, kunt u kiezen voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Het doorlopend krediet is het meest flexibel, maar heeft over het over het algemeen ook een hogere rente dan de persoonlijke lening. Ook kunt u bij steeds minder banken een doorlopend krediet afsluiten. Daar zijn verschillende redenen voor.

Het doorlopend krediet: een korte introductie

Met een doorlopend krediet kunt u naar behoefte geld opnemen. Als u een doorlopend krediet afsluit, krijgt u een bepaalde kredietlimiet. Dit is het maximale bedrag dat u mag lenen. Als u onder deze limiet blijft, kunt u continu geld blijven opnemen.

Iedere maand lost u een deel van het doorlopend krediet af. De maandelijkse aflossing van de lening is doorgaans een percentage van de kredietlimiet, meestal rond de 1 of 2 procent. Bedragen die u afgelost heeft, kunt u gewoon weer opnemen. Bij de persoonlijke lening is dit niet het geval. Dit maakt het doorlopend krediet flexibeler dan de persoonlijke lening.

Naast een maandelijkse aflossing, betaalt u ook iedere maand rente over uw lening. U betaalt dit alleen over het bedrag dat u opgenomen heeft van het doorlopend krediet. De rente van het doorlopend krediet is variabel. Deze staat dus niet vast. Dit betekent dat de rente kan dalen, maar ook kan stijgen.

De voordelen van een doorlopend krediet

  • U kunt geld blijven opnemen zolang u onder de kredietlimiet blijft.
  • U betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt.
  • U kunt de bedragen die u afgelost heeft, gewoon weer opnieuw opnemen.
  • U kunt de lening altijd tussentijds aflossen, zonder dat u hiervoor een boete moet betalen.

De nadelen van een doorlopend krediet

  • De rente van het doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat deze kan stijgen, waardoor de kosten van uw lening hoger worden.
  • Het doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd. U weet simpelweg niet precies wanneer u van de lening af bent, zeker niet als u steeds geld op blijft nemen.

Doorlopend krediet op de schop

Juist de nadelen zijn belangrijke redenen waarom steeds meer banken stoppen met doorlopend krediet. In 2020 zijn de leennormen flink aangescherpt en onder andere de kosten die banken voor levensonderhoud moeten meenemen in de berekening van de kredietlimiet verhoogd. Banken moeten hun klanten beschermen tegen te hoge financiële lasten en onnodige risico’s. Juist doordat u bij een doorlopend krediet bedragen kunt blijven opnemen, is het voor de bank lastig bij te houden hoe uw financiële situatie eruit ziet. Zij zijn echter wel verplicht om te blijven monitoren of het krediet nog bij uw inkomen en persoonlijke situatie past. Gebeurt dat niet, dan neemt het risico op onverantwoord lenen toe.

Persoonlijke lening als alternatief met zekerheid

De financiële onzekerheid van een doorlopend krediet past niet meer bij deze tijd waarin arbeidscontracten onzekerder worden en geld lenen moeilijker. Daarom stoppen banken met doorlopend krediet en zeggen ze bestaande kredieten op of blokkeren deze. Als gevolg hiervan kunt u geen bedragen meer van uw krediet opnemen en zijn uw lasten nog steeds aan renteschommelingen onderhevig. Uw doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening is dan een goed alternatief met zekerheid en vaak voordeliger (want lagere rente) alternatief.

Geld lenen bij Ambtenarenlening

Werkt u bij de overheid, in het onderwijs of de zorg, dan sluit u uw persoonlijke lening of doorlopend krediet tegen de laagste rente van Nederland af bij Ambtenarenlening. U kunt een vrijblijvende offerte aanvragen op Ambtenarenlening.nl.