Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is een doorlopend krediet?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is een doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet behoorde, naast de persoonlijke lening, tot 1 maart 2022 tot een van de mogelijkheden als u geld wilt lenen. Per 1 maart 2022 kunt u bij geen enkele bank meer een nieuw doorlopend krediet afsluiten, omdat deze leenvorm steeds minder past in de huidige tijd. Wilt u een lening afsluiten, dan biedt de persoonlijke lening een aantrekkelijk en voordelig alternatief.

Het doorlopend krediet: een korte introductie

Heeft u een doorlopend krediet, dan kunt u naar behoefte geld opnemen tot uw kredietlimiet. Dit is het maximale bedrag dat u mag lenen. Wel zijn banken strenger geworden. Voordat u nieuwe bedragen kunt opnemen, wordt uw financiële situatie getoetst. Laat uw financiële situatie het niet toe, dan kunt u geen bedragen meer van uw krediet opnemen. Bij sommige banken kunt u helemaal geen bedragen meer opnemen en alleen nog uw krediet aflossen.

Zolang er nog bedragen open staan op uw doorlopend krediet, lost u iedere maand een deel van het doorlopend krediet af. De maandelijkse aflossing van de lening is doorgaans een percentage van de kredietlimiet, meestal rond de 1 of 2 procent. Bedragen die u afgelost heeft, kon u in het verleden gewoon weer opnemen. Dit maakte het doorlopend krediet erg flexibel. In theorie is het opnieuw opnemen van afgeloste bedragen nog steeds mogelijk. Het beleid en de toetsing van de bank bepaalt of dit daadwerkelijk mogelijk is.

Naast een maandelijkse aflossing, betaalt u ook iedere maand rente over uw lening. U betaalt dit alleen over het bedrag dat u opgenomen heeft van het doorlopend krediet. De rente van het doorlopend krediet is variabel. Deze staat dus niet vast. Dit betekent dat de rente kan dalen, maar ook kan stijgen.

De voordelen van een doorlopend krediet

  • U kunt, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, geld blijven opnemen zolang u onder de kredietlimiet blijft.
  • U betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt.
  • U kunt de lening altijd tussentijds aflossen, zonder dat u hiervoor een boete moet betalen.

De nadelen van een doorlopend krediet

  • De rente van het doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat deze kan stijgen, waardoor de kosten van uw lening hoger worden.
  • Het doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd. Daardoor weet u niet precies wanneer u van de lening af bent, zeker niet als u steeds geld op blijft nemen.

Doorlopend krediet op de schop

Juist de nadelen zijn belangrijke redenen waarom steeds meer banken stoppen met doorlopend krediet. In 2020 zijn de leennormen flink aangescherpt. Zo zijn de kosten voor levensonderhoud die banken moeten meenemen in de berekening van de kredietlimiet verhoogd. Banken moeten hun klanten beschermen tegen te hoge financiële lasten en onnodige risico’s. Juist doordat u bij een doorlopend krediet bedragen kunt blijven opnemen, is het voor de bank lastig bij te houden hoe uw financiële situatie eruit ziet. Zij zijn echter wel verplicht om te blijven monitoren of het krediet nog bij uw inkomen en persoonlijke situatie past. Gebeurt dat niet, dan neemt het risico op onverantwoord lenen toe.

Persoonlijke lening als goedkoper alternatief met zekerheid

De financiële onzekerheid van een doorlopend krediet past niet meer bij deze tijd waarin arbeidscontracten onzekerder worden en geld lenen moeilijker. Daarom zijn banken per 1 maart 2022 gestopt met het afsluiten van nieuwe doorlopende kredieten. Ook komt het voor dat bestaande kredieten worden opgezegd of door de bank geblokkeerd. Als gevolg hiervan kunt u geen bedragen meer van uw krediet opnemen en zijn uw lasten nog steeds aan renteschommelingen onderhevig. Uw doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening biedt dan meer zekerheid en is bovendien vaak voordeliger. De rente op een persoonlijke lening is namelijk lager.

Geld lenen bij Ambtenarenlening

Werkt u bij de overheid, in het onderwijs of de zorg, dan sluit u uw persoonlijke lening tegen de laagste rente van Nederland af bij Ambtenarenlening. Ook kunt u voordelig uw doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening van Ambtenarenlening. Vraag een vrijblijvende offerte aanvragen op Ambtenarenlening.nl.

 

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening