Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is een hypotheek?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is een hypotheek?

De meeste mensen hebben niet voldoende vermogen om de aankoopprijs van een woning zelf te betalen. Zij sluiten hier een hypotheek voor af. Dit is een lening met een onroerend goed als onderpand. Koopt u een woning met hypotheek, dan is dit huis het onderpand. U kunt ook een bedrijfspand kopen met een hypotheek. In dit geval is het onderpand van de lening een bedrijfspand.

Een lening met onderpand

Een hypotheek heeft altijd een onderpand. Dit is niet voor niets het geval. Kunt u uw hypotheek niet meer aflossen, dan heeft uw hypotheekverstrekker het recht om uw onderpand te verkopen. Dit betekent dat het pand dat u met de lening gekocht heeft, door de kredietverstrekker te koop wordt aangeboden. De opbrengsten van de verkoop zijn voor de kredietverstrekker.

Dit klinkt allemaal wat heftig, maar het verkopen van uw onderpand gebeurt alleen als u uw lening langere tijd niet aflost. Dat uw woning of bedrijfspand als onderpand dient, heeft voor u een voordeel. Het onderpand geeft de hypotheekverstrekker namelijk zekerheid. Hierdoor is de rente van een hypotheek lager dan de rente van een lening zonder onderpand. Een hypotheek is dan ook goedkoper dan een consumptief krediet, zoals de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Wel komen er bij een hypotheek bijkomende kosten kijken zoals kosten voor de notaris en taxatie van de woning. Bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet betaalt u naast rente en aflossing geen andere kosten.

Annuïteitenhypotheek

Er zijn twee soorten hypotheken, de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Sluit u een annuïteitenhypotheek af, dan betaalt u maandelijks een vast bedrag om de kosten van uw huis af te lossen. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin van de looptijd betaalt u veel rente en lost u relatief weinig af. Later is dit juist omgekeerd. Nu betaalt u minder rente en lost u juist meer af. Maakt u gebruik van de hypotheekrenteaftrek, dan kunt u door het grote rentedeel in het begin een groter bedrag aftrekken.

Lineaire hypotheek

De andere hypotheek die u af kunt sluiten, is de lineaire hypotheek. Sluit u deze hypotheek af, dan lost u iedere maand hetzelfde bedrag af. Bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar, lost u maandelijks 1/360e deel af. Over de resterende schuld betaalt u rente. Bij deze hypotheek zijn de maandelijkse lasten in het begin hoog. Later worden deze lager. Het bedrag waarover u rente betaalt, wordt immers steeds lager.

Een hypotheek afsluiten

Voor u een huis kunt kopen, bepaalt u welke soort hypotheek u af wilt sluiten. Om u hierbij te helpen, kunt u contact opnemen met een financieel adviseur. Ook kunt u een hypotheekverstrekker benaderen voor financieel advies. Samen met een adviseur zoekt u de hypotheek die het beste bij u past.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening