Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is een overbruggingskrediet?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is een overbruggingskrediet?

Staat uw huis nog te koop en wilt u alvast een nieuwe woning kopen, dan kunt u een overbruggingskrediet afsluiten. Met deze lening overbrugt u de periode tussen de aankoop van uw nieuwe huis en de verkoop van uw oude woning. Zo hoeft u niet te wachten tot het geld uit uw oude woning beschikbaar komt en kunt u een nieuw huis kopen voor uw oude woning verkocht is. Wel betaalt u voor de overbruggingshypotheek een iets hogere rente dan voor een standaard hypotheek.

De rente van een overbruggingskrediet

Iedere kredietverstrekker hanteert één rentetarief voor het overbruggingskrediet. Kredietverstrekkers maken namelijk geen onderscheid naar hypotheekvorm of risicoklasse. Hoeveel rente u voor uw overbruggingskrediet moet betalen, verschilt per kredietverstrekker. Ook verschilt het per kredietverstrekker of de rente voor de looptijd van de lening vast staat of niet. Goed om te weten: u kunt de rente van uw overbruggingskrediet fiscaal aftrekken.

Wanneer krijgt u een overbruggingskrediet?

U krijgt een overbruggingskrediet als u kunt aantonen dat u tijdelijk hogere woonlasten kunt dragen. Uw kredietverstrekker zal dit uitvoerig onderzoeken, voor u een overbruggingskrediet krijgt. Ook moet u uw oude huis binnen een bepaalde tijd verkopen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers heeft u 24 maanden de tijd om uw oude huis definitief te verkopen. Andere kredietverstrekkers hebben minder geduld. In de voorwaarden van de lening kunt u precies lezen hoe lang u de tijd heeft om uw oude huis te verkopen.

Hoeveel overbruggingskrediet kunt u krijgen?

Veel mensen die een overbruggingskrediet afsluiten, hebben hun woning op papier al verkocht. Is dit het geval, dan is het overbruggingskrediet doorgaans gelijk aan de behaalde verkoopprijs min de restschuld, min de verkoopkosten. De verkoopkosten zijn doorgaans 3 procent van de verkoopprijs.

Is uw woning nog niet verkocht? Dan moet u er rekening mee houden dat de kredietverstrekker een veiligheidsmarge van 10 procent aanhoudt. In dit geval krijgt u maximaal 90 procent van de getaxeerde verkoopwaarde, min de restschuld op uw oude woning. Als u deze 10 procent niet heeft, kunt u dit bedrag meefinancieren in de hypotheek van uw nieuwe woning. Als u uw oude huis verkocht heeft, kunt u dit bedrag direct aflossen.

Een overbruggingskrediet aflossen

U kunt het overbruggingskrediet aflossen als u uw oude huis heeft verkocht. Hier gebruikt u de overwaarde op uw woning voor. Heeft u na het aflossen van het overbruggingskrediet nog overwaarde over? Dan kunt u dit geld gebruiken om een deel van uw nieuwe hypotheek af te lossen. Dit doet u echter pas als u uw overbruggingskrediet helemaal afgelost heeft.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening