Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is een restschuld?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is een restschuld?

Veel huizen zijn in waarde gestegen. Dit komt onder andere doordat de huizenprijzen door de jaren heen een stuk hoger zijn geworden. Toch kan uw huis ook in waarde zijn gedaald. In dat geval is de opbrengst van uw huis lager dan uw hypotheek. Dit wordt ook wel een restschuld genoemd. Als u een restschuld heeft, staat uw huis ‘onder water’. Verkoopt u uw woning met een restschuld, dan moet u deze schuld terugbetalen aan uw bank.

Heb ik een restschuld?

Om te achterhalen of u een restschuld heeft, voert u de volgende berekening uit. Neem de verkoopprijs van uw huis, ofwel de prijs waar u uw huis nu voor wilt verkopen. Trek hier uw verkoopkosten vanaf. Dit zijn de kosten van de makelaar, maar ook de kosten van eventuele reparaties en de kosten voor het verkoopklaar maken van uw huis. Van het overblijvende bedrag haalt u de resterende hypotheek af. Het bedrag dat overblijft, is de restschuld.

Wat te doen bij een restschuld?

Heeft u een restschuld, zet dan niet zomaar uw huis te koop, maar bespreek eerst met uw hypotheekverstrekker hoe u deze schuld kunt afbetalen zodat u niet in de problemen komt.

Wilt u geld lenen om uw restschuld af te betalen? Neem dan eerst contact op met een geldverstrekker, voor u uw huis in de verkoop zet. U zet uw woning pas te koop, als de lening rond is. Ook op deze manier voorkomt u dat u in de problemen komt door uw restschuld.

Hoe kan ik mijn restschuld afbetalen?

Er zijn verschillende manieren om uw restschuld af te betalen. Ten eerste kunt u de schuld afbetalen met geld van uw spaarrekening. Heeft u door de jaren heen niet voldoende gespaard om uw restschuld af te betalen? Dan kunt u de restschuld op andere manieren aflossen.

U kunt bijvoorbeeld een lening afsluiten om uw restschuld af te betalen. Dit is minder aantrekkelijk dan het afbetalen van de restschuld met spaargeld, omdat u over een lening altijd rente moet betalen. Dit betekent dat uw kosten hoger zijn.

De derde mogelijkheid om uw restschuld af te lossen, is door deze mee te financieren in uw nieuwe hypotheek. Dit betekent dat uw nieuwe hypotheek uit de kosten van uw nieuwe huis én uw restschuld bestaat. Het meefinancieren van uw restschuld is overigens alleen mogelijk als u voldoende inkomen heeft.

Tot slot kunt u ook het geld van iemand anders gebruiken om de restschuld terug te betalen. Stel, uw ouders hebben een aanzienlijk bedrag aan erfenis voor u gespaard. Zij kunnen dit bedrag aan u geven als zij overleden zijn, maar zij kunnen dit bedrag ook schenken voor hun overlijden. Dit geld kunt u dan gebruiken om uw restschuld terug te betalen.

Is de restschuld aftrekbaar?

Is uw restschuld ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017, dan is de rente over uw restschuld 15 jaar aftrekbaar. Dit betekent dat u de rente van uw inkomstenbelasting af mag trekken. Moet u uw huis nog verkopen en houdt u hierna een restschuld over? Dan is de rente over uw restschuld helaas niet aftrekbaar.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening