Wat is goedkoper: auto leasen of geld lenen voor een auto?
De aanschaf van een auto is een veelgenoemd leendoel bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Tegelijkertijd wordt private lease steeds populairder. Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen, maar wat is nou goedkoper?
Een nieuwe auto via private lease
Schaft u een auto aan via private lease dan betaalt u maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de leaseauto. Hierin zijn de kosten voor een allrisk autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie en onderhoud en afschrijving verwerkt. Ook zijn de banden en de pechhulp in het leasebedrag opgenomen. Het enige wat u naast het maandbedrag zelf nog betaalt zijn de tankbeurten, eventuele verkeersboetes en een eigen risico bij schade. In het leasecontract spreekt u ook af hoeveel kilometer u per jaar denkt te gaan rijden. Het maandbedrag wordt op dit aantal gebaseerd.
Geld lenen voor een auto
Leent u geld om een auto te kopen, dan is de auto direct van uzelf en betaalt u de lening maandelijks terug via een vast bedrag aan rente en aflossing.
Wat is goedkoper: leasen of lenen?
Welke keuze het goedkoopste of beste is, is afhankelijk van verschillende factoren. Wel kunnen we stellen dat lenen op lange termijn goedkoper is dan private lease en dat een lening u meer vrijheid en flexibiliteit biedt.
Jonger of ouder dan 35 jaar?
Uw leeftijd is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten voor lease en lenen. Grofweg geldt dat private lease tot 35 jaar meestal goedkoper is dan lenen. Bent u ouder dan 35 jaar dan is lenen vaak de aantrekkelijkste optie. Dit heeft te maken met onder andere de verzekeringspremie. Jonge autorijders betalen een hogere premie omdat zij relatief vaker schade hebben en bovendien nog nauwelijks schadevrije jaren hebben opgebouwd. Rijdt u al lang schadevrij in een eigen auto, dan heeft u hiermee een hoge korting kunnen opbouwen. Bij private lease is de verzekeringspremie opgenomen in het maandbedrag en tellen schadevrije jaren en daarmee opgebouwde no-claim vaak niet mee. U betaalt dan relatief veel voor uw leasecontract. Koopt u een nieuwe auto, dan kunt u uw schadevrije jaren meenemen.
Bij het aangaan van een lening worden uw persoonlijke en financiële situatie onder de loep genomen. Werkt u al langere tijd bij dezelfde werkgever met een vast contract en heeft u een eigen woning dan kunt u meer en tegen een lagere rente geld lenen. De bank schat het risico lager in en vertaalt dat in een lager rentepercentage. Als u ouder bent dan 35 bent u hier dan ook in het voordeel.
Lenen is flexibeler
Zowel bij private lease als een lening gaat u een contract aan. In geval van private lease heeft het contract een vaste looptijd en is het meestal tussentijds niet kosteloos opzegbaar. Verliest u uw baan, gaat u scheiden of heeft u de auto niet meer nodig, dan loopt uw leasecontract gewoon door. Wilt u er toch vanaf, dan kan de leasemaatschappij de resterende termijnen in rekening brengen, afhankelijk van de voorwaarden. Meestal betaalt u dan tussen de 35 en 50 procent van de totale resterende kosten. Heeft u een auto nodig voor uw werk, dan kan het voordeliger zijn het leasecontract door te laten lopen tot de einddatum van het contract dan het contract op te zeggen en een auto te kopen. Uiteraard moet uw financiële situatie dit wel toelaten.
Een lening biedt meer flexibiliteit. Komt u financieel krap te zitten, dan kunt u de auto verkopen en hiermee de lening aflossen. Op de meest geschikte lening voor een auto, de persoonlijke lening, mag u bovendien altijd tussentijds extra aflossen, boetevrij. Zo bent u ook eerder van de lening af en wordt uw lening goedkoper.
Extra kilometers maken private lease duurder
Voor uw (auto)lening maakt het niet uit hoeveel kilometer u per jaar rijdt. U bepaalt dit helemaal zelf. In uw private leasecontract wordt het leasebedrag mede bepaald door het maximum aantal kilometers dat u per jaar denk te gaan rijden. Rijdt u meer dan het afgesproken aantal, dan betaalt u hier extra voor. Deze kilometers zijn bovendien vaak een stuk duurder dan de kilometers binnen het contract. Rijdt u juist minder dan in het contract, dan is uw leasecontract eigenlijk te duur.
Nieuw of occasion?
Wat bij de bepaling van leasen of lenen ook meespeelt, is het soort auto dat u op het oog heeft. Bij private lease rijdt u in een nieuwe auto. Het leasebedrag is daarbij grotendeels gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto. Hoe duurder de auto, hoe hoger uw leasekosten. Wilt u graag een grote auto rijden, dan bent u met een occasion een stuk goedkoper uit. U hoeft hier dan ook veel minder voor te lenen dan wanneer u de auto nieuw aanschaft.
Wat doet de rente?
De kosten van uw lening worden grotendeels bepaald door de rente die u betaalt. Bij een lage rente bent u uiteraard een stuk goedkoper uit. Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat de rente vaststaat. U weet dus precies wat u de komende maanden voor de lening gaat betalen. Daarbij is het een fijn idee dat u de lening altijd kosteloos mag oversluiten als de rente daalt. Uw lening wordt dus nooit duurder, maar kan wel goedkoper worden. Is de rente momenteel hoog, dan kan private lease voordeliger uitvallen.
Wat weegt zwaarder bij BKR?
Zowel een lening als een private leasecontract wordt geregistreerd bij BKR. Van het leasebedrag neemt BKR 65 procent mee als financiële verplichting. Iedere lening of krediet dat bij BKR geregistreerd staat, heeft invloed op uw mogelijkheden voor een lening of hypotheek. Wat aantrekkelijker is voor uw leenmogelijkheden in de toekomst, hangt dus af van de waarde van uw lening ten opzichte van de waarde van het leasecontract.
Kosten van leasen en lenen
Bekijk hier de kosten van private lease.
Bekijk hier de kosten van lenen.
Goedkoop lenen bij Ambtenarenlening
Gaat u voor een lening, dan kunt u deze als ambtenaar of semiambtenaar tegen de laagste rente afsluiten bij Ambtenarenlening. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor uw persoonlijke mogelijkheden.