Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat moet ik doen met mijn lening in de belastingaangifte?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat moet ik doen met mijn lening in de belastingaangifte?

Tijdens het doen van uw belastingaangifte komt u in zowel box 1 als box 3 het item persoonlijke lening tegen. De vraag is natuurlijk waar uw persoonlijke lening onder valt en wat u wel en niet fiscaal mag aftrekken. Dit leggen wij u graag uit.

De rente van de persoonlijke lening en box 1

In box 1 kunt u de rente van uw lening aftrekken. Maar dat kan alleen als u de lening heeft gebruikt voor verbetering van uw woning. U zou kunnen zeggen dat de meubels in huis of de luxe tuinmeubelen ook bijdragen aan verbetering van uw woning en uw leefplezier. Maar een lening voor deze verbeteringen valt niet onder de zaken waar box 1 voor bedoeld is. U moet in gedachten houden dat u alleen de rente voor uw lening in box 1 kunt aftrekken voor zaken die nagelvast aan uw huis verbonden zijn en die dus niet meegenomen kunnen worden naar een andere woning. Zonnepanelen die losstaan of de extra diepvries die los in de bijkeuken staat, vallen hier dus niet onder. Vastliggende zonnepanelen en een inbouwdiepvries wel. Heeft u de lening gesloten voor verbetering van uw vakantiewoning, dan is de rente ook niet aftrekbaar in box 1. Deze aftrekmogelijkheid geldt uitsluitend voor uw hoofdwoning.

Het leenbedrag aftrekbaar in box 3

Voldoet u niet aan de voorwaarden om de rente van uw lening in box 1 af te trekken, dan kunt u mogelijk nog wel fiscaal voordeel krijgen als u de lening opgeeft in box 3. In box 3 wordt namelijk belasting berekend over uw spaargeld en vermogen. Heeft u een lening, dan is dat een schuld en dus eigenlijk negatief vermogen. U mag in box 3 daarom vanaf een bepaalde hoogte het openstaande leenbedrag in mindering brengen op uw vermogen, zoals bijvoorbeeld uw spaargeld. Dit kan voordelig zijn omdat u op deze manier per saldo minder vermogen heeft en daardoor geen of minder belasting hoeft te betalen in box 3.

Let er bij uw belastingaangifte wel op dat u de lening maar in 1 box mag opgeven. Afhankelijk van het doel van de lening geeft u de lening op in box 1 of box 3.

Vraag uw lening aan en bepaal uw fiscale voordeel

Wilt u geld lenen voor het verduurzamen van uw huis? Als (semi) ambtenaar profiteert u van de laagste rente bij Ambtenarenlening. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor uw mogelijkheden. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan kunt u de lening bij uw belastingaangifte opgeven in box 1. Leent u geld voor een ander doel, dan valt uw lening in box 3.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening