Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is de Wwft?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is de Wwft?

Wwft is een veelgehoorde term in de financiële wereld. Het is de afkorting van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Deze wet moet voorkomen dat criminelen via hun rekeningen geld kunnen witwassen dat ze met illegale praktijken hebben verdiend of dat ze terrorisme kunnen financieren.

Banken hebben vanuit de Wwft de taak om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen. Zo kunnen criminelen zwart geld dat zij bijvoorbeeld hebben verdiend met drugshandel of oplichting gebruiken voor de aankoop van een luxe jacht of een dure villa. Op die manier kunnen zij het geld witwassen. Ook kunnen ze het geld doorsluizen naar terroristen die op die manier verder kunnen met hun activiteiten. Strenge controle vanuit de Wwft moet dat voorkomen.

Zicht op illegale geldstromen

Met de taken die de Wwft voorschrijft, krijgen banken en andere financiële instellingen meer zicht op illegale geldstromen en kunnen ze voorkomen dat het wordt wit gewassen of op de verkeerde plek terecht komt. De wet geldt daarom voor iedereen die te maken heeft met geldstromen of met de aan-  en verkoop van (dure) goederen. Banken spelen hierin een belangrijke rol, omdat zij te maken hebben met grote geldbedragen en zicht hebben op hun klanten.

Klantonderzoek

Vanuit de Wwft zijn banken verplicht onderzoek te doen naar hun klanten. Dat wil zeggen dat ze moeten controleren wie hun klanten zijn, waar het geld van hun klanten vandaan komt en waar zij het geld voor gebruiken. Geeft dit onderzoek onvoldoende duidelijkheid, dan mag de bank geen zaken doen met deze klant.

Om hun onderzoek uit te kunnen voeren, vragen banken onder andere naar uw legitimatie. Zo kunnen ze controleren wie u bent en of u degene bent die u zegt te zijn. Zij zijn daarbij verplicht zorgvuldig met uw gegevens om te gaan en mogen het niet voor andere doeleinden gebruiken.

Ook mogen banken in dit kader vragen waar uw geld vandaan komt of waar u het voor wilt gebruiken. Dit zullen ze doen als er een zogenaamde ongebruikelijke transactie plaatsvindt, bijvoorbeeld wanneer u een groot bedrag op uw rekening gestort krijgt dat niet gebruikelijk voor u is. Dit kan intimiderend overkomen of gevoelig liggen, maar bedenk dan dat de bank dat altijd in uw en zijn eigen belang doet en dit verplicht is vanuit de Wwft.

Toezicht vanuit de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de banken voor de naleving van de wet.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening