Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is het verschil tussen particuliere en zakelijke lease?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is het verschil tussen particuliere en zakelijke lease?

U kunt als particulier een auto leasen, maar u kunt ook een auto leasen via uw werkgever als u bijvoorbeeld veel kilometers moet rijden voor uw werk. In het laatste geval spreken we van zakelijke lease. Er zijn belangrijke verschillen tussen beide vormen van lease, vooral op fiscaal gebied.

Zakelijke lease

Het belangrijkste verschil is dat u bij zakelijke lease te maken krijgt met een fiscale bijtelling als u de auto voor meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen of om op vakantie te gaan. De Belastingdienst ziet dit privégebruik als extra inkomen. Daarom moet u hier inkomstenbelasting over betalen. Het gaat in 2020 om 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Voor een volledig elektrische auto met een maximale waarde van 45.000 euro geldt in 2020 een bijtellingspercentage van 8 procent. Rijdt u op jaarbasis minder dan 500 kilometers privé, dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Om dit aan te tonen, moet u een rittenregistratie bijhouden.

Een ander verschil met particuliere lease is dat u bij een auto van de zaak vaak gebonden bent aan een beperkt aantal merken en modellen dat u kunt leasen. Dit wordt bepaald door uw werkgever. Wat voor auto u kunt leasen, is vaak afhankelijk van de afstanden die u moet rijden voor uw werk en gerelateerd aan uw functie. Vaak krijgt u ook een tankpas bij uw auto zodat u de brandstofkosten niet hoeft voor te schieten.

Particuliere lease / Private lease

Bij particuliere of private lease heeft u niets te maken met een fiscale bijtelling. U betaalt geen extra inkomstenbelasting over uw auto. Doordat de maandelijkse leasetermijn vast staat, weet u precies wat uw maandelijkse leasekosten zijn. U betaalt alleen nog de brandstof apart. Doordat voor private lease geen bijtelling geldt, kan dat voordeliger zijn dan zakelijke lease. Uit welke auto’s u kunt kiezen, wordt alleen beperkt door uw eigen budget. Verandert u van werkgever, dan kunt u uw auto gewoon blijven gebruiken. Als u in een zakelijke leaseauto rijdt, dan moet u deze natuurlijk inleveren.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening