Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is boeterente?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is boeterente?

In het kort is boeterente een compensatie voor de bank voor het mislopen van inkomsten bij een hypotheek. Tot een aantal jaar terug gold dit ook voor persoonlijke leningen, maar daar heeft de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) een stokje voor gestoken.

Compensatie

Bij het afsluiten van uw hypotheek, heeft u met uw hypotheekverstrekker een bepaalde rentevaste periode afgesloten. In deze periode staat de rente vast. De rentevaste periode biedt u zekerheid, maar uw hypotheekverstrekker ook. De hypotheekverstrekker weet door de rentevaste periode namelijk precies hoeveel hij gedurende de looptijd aan u verdient.

Sluit u de hypotheek tussentijds over, dan loopt de bank de inkomsten voor de resterende looptijd mis. Om dit te compenseren, mag de bank u een boeterente laten betalen.

De bank kan ook boeterente rekenen wanneer u tussentijds extra wilt aflossen. Bij de meeste banken kan dit boetevrij tot een bepaald percentage per jaar, meestal 10 procent.

Geen boeterente bij persoonlijke lening

Heeft u nog een oude lening met oude voorwaarden en wilt u deze oversluiten, dan kan het zijn dat de bank een boeterente rekent. Dit is vastgelegd in de boeteclausule. Dit komt gelukkig bijna niet meer voor. Banken mogen namelijk geen boeterente meer in rekening brengen voor een persoonlijke lening. Voor u als consument levert dit veel vrijheid op om extra af te lossen en uw lening over te sluiten naar een goedkopere lening.

De hoogte van uw boeterente

Het bedrag dat u aan boeterente moet betalen voor het oversluiten van uw hypotheek, is afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek, het bedrag dat u jaarlijks boetevrij mag aflossen, het aantal resterende maanden van uw rentevaste periode en het bedrag dat u vervroegd wilt aflossen.

Voordelig lenen zonder boeterente

Werkt u in de publieke sector en wilt u een lening afsluiten zonder boeterente of andere kosten, dan doet u dit tegen de laagste rente bij Ambtenarenlening. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor de mogelijkheden.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening