Let op! Geld lenen kost geld
Ambtenarenlening logo
Home > Wat is het verschil tussen een lening en een hypotheek?
Ambtenarenlening
Ambtenaren kunnen het goedkoopst lenen bij Ambtenarenlening.
  • Geld lenen tegen de laagste rente
  • U kunt altijd boetevrij aflossen
  • Snel en eenvoudig geregeld

Wat is het verschil tussen een lening en een hypotheek?

Leningen en hypotheken worden vaak door elkaar gehaald. Niet zo vreemd, want een hypotheek is een lening, maar andersom is dat niet altijd zo. Er zijn namelijk meerdere soorten leningen, waarvan de hypotheek er een is. Hieronder gaan we in op de belangrijkste verschillen.

Het doel

Een hypotheek heeft een ander doel dan een lening. Een hypotheek wordt gebruikt om een woning te kopen. De woning is het onderpand voor de hypotheek. Een lening kunt u voor allerlei doeleinden afsluiten. Denk hierbij aan het realiseren van een verbouwing of het aanschaffen van een auto. Bij een lening is vaak geen onderpand.

De rente

Een hypotheek heeft vaak een lagere rente dan een lening. Dat komt doordat de woning het onderpand van de hypotheek is. Dit geeft de geldverstrekker zekerheid dat hij zijn geld terugkrijgt. Betaalt u de hypotheek niet terug, dan kan de hypotheekverstrekker de woning verkopen om alsnog het geld terug te krijgen. Deze zekerheid heeft de bank niet bij een lening zonder onderpand.

Bovendien is de rente over uw hypotheek aftrekbaar voor de belasting. De rente op een persoonlijke lening kunt u alleen terugvragen van de Belastingdienst als u de lening afsluit om uw woning te verbouwen of te verbeteren.

De flexibiliteit

Een hypotheek is een grote lening. Omdat u veel geld leent, is deze lening vaak niet zo flexibel. U kunt niet zomaar geld bijlenen en ook extra aflossen is niet altijd mogelijk zonder een boete te moeten betalen. Een lening is over het algemeen wat flexibeler. Dit komt omdat een lening minder groot is dan een hypotheek. Wilt u geld bijlenen of wilt u uw lening tussentijds extra aflossen, dan is dit snel geregeld zonder dat u daar extra voor betaald.

Tot slot wordt een hypotheek altijd ingeschreven bij het Kadaster. Het aanvragen van een hypotheek verloopt via de notaris. Een lening wordt niet ingeschreven bij het Kadaster. Ook kunt u een lening afsluiten zonder de betrokkenheid van een notaris.

De looptijd

Gezien de omvang van een hypotheek is hier vaak ook een lange looptijd aan verbonden. Hypotheken worden vaak afgesloten voor een periode van 30 jaar. De maximale looptijd van een persoonlijke lening is 180 maanden. Sommige kredietverstrekkers hanteren een maximale looptijd van 120 maanden. Voor een langere looptijd, stelt de bank vaak aanvullende voorwaarden.

Een lening of een hypotheek?

Wilt u een huis kopen? Dan sluit u een hypotheek af. De hypotheek is in het leven geroepen voor de aanschaf van een woning en heeft bovendien een lagere rente, die u deels terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Wilt u een andere grote uitgave doen? Dan sluit u een lening af, zoals een persoonlijke lening. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de rente, net als bij een hypotheek, aftrekbaar is van de belasting.

Een lening afsluiten via Ambtenarenlening

Een persoonlijke lening sluit u als ambtenaar of semiambtenaar tegen de laagste rente af bij Ambtenarenlening. Vraag snel een vrijblijvende offerte aan voor de mogelijkheden.

Ambtenarenlening aanvragen?

Binnen 5 minuten aangevraagd

© Copyright 2024, Ambtenarenlening