Wat is het verschil tussen een lening en een hypotheek? - Ambtenarenlening

Leningen en hypotheken worden vaak door elkaar gehaald. Dit is niet zo vreemd, want een hypotheek is een lening. Andersom is dat niet altijd zo. Er zijn namelijk meerdere soorten leningen, waarvan de hypotheek er een is. Hieronder gaan we in op de belangrijkste verschillen.

Het doel

Een hypotheek heeft een ander doel dan een lening. Een hypotheek wordt gebruikt om een woning te kopen. De woning is het onderpand voor de hypotheek. Een lening kunt u voor allerlei doeleinden afsluiten. Denk hierbij aan het realiseren van een verbouwing of het aanschaffen van een auto. Bij een lening is vaak geen onderpand.

De rente

Een hypotheek heeft vaak een lagere rente dan een lening. Dat komt doordat de woning het onderpand van de hypotheek is. Dit geeft de geldverstrekker zekerheid dat hij zijn geld terugkrijgt. Betaalt u de hypotheek niet terug, dan kan de hypotheekverstrekker de woning verkopen om alsnog het geld terug te krijgen. Deze zekerheid heeft de bank niet bij een lening zonder onderpand.

Bovendien kunt u een deel van de rente die u over uw hypotheek heeft betaald, terugvragen bij de Belastingdienst. De rente op een persoonlijke lening kunt u alleen terugvragen als u de lening afsluit om uw woning te verbouwen of te verbeteren.

Overige verschillen

Een hypotheek is een grote lening. Omdat u veel geld leent, is deze lening vaak niet zo flexibel. U kunt niet zomaar geld bijlenen en ook extra aflossen is niet altijd mogelijk zonder een boete te moeten betalen. Een lening is over het algemeen wat flexibeler. Dit komt omdat een lening minder groot is dan een hypotheek. Wilt u geld bijlenen of wilt u uw lening tussentijds extra aflossen, dan is dit over het algemeen gemakkelijker geregeld dan bij een hypotheek.

Tot slot wordt een hypotheek altijd ingeschreven bij het Kadaster. Het aanvragen van een hypotheek verloopt via de notaris. Een lening wordt niet ingeschreven bij het Kadaster. Ook kunt u een lening afsluiten zonder de betrokkenheid van een notaris.

Een lening of een hypotheek?

Wilt u een huis kopen? Dan sluit u een hypotheek af. De hypotheek is in het leven geroepen voor de aanschaf van een woning en heeft bovendien een lagere rente, die u deels terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Wilt u een andere grote uitgave doen? Dan sluit u een lening af. Dit kan een persoonlijke lening zijn, maar ook een doorlopend krediet. Wilt u een lening afsluiten voor een verbouwing, dan raden wij u aan een persoonlijke lening af te sluiten. Net als bij de hypotheek, kunt u de rente van deze lening namelijk deels terugkrijgen van de Belastingdienst.